Een mislukte munteenheid.

De discussie in het bestuur van de ECB heeft niet geleid tot een verdere renteverlaging maar wel tot de aankondiging dat het bestaande absurd lage rentepeil de komende jaren zal worden gehandhaafd.
De discussie was een reactie op de problemen die men in het Zuiden heeft met een bezuinigingspolitiek die de crisis eerder verergert dan verbetert.
Op zich is de gedachte logisch dat er gekozen moet worden tussen een aanpassing van de economieën in Europa of een aanpassing van het muntstelsel. Maar bezuinigingen maken van de Griekse economie nog geen Duitse. En in Griekenland en de andere zuidelijke EU landen blijkt men evenmin inzicht te hebben in wat rationele bezuinigingen zouden kunnen zijn als bij ons. Vast staat in elk geval dat verhogingen van de belastingen geen bezuinigingen zijn. Men zou het moeten zoeken in het identificeren en afschaffen van nutteloze overheidsuitgaven. Voor zover dat onvoldoende zou zijn zal men met minder ambtenaren toe moeten of met lagere overheidssalarissen.
Wat ambtenaren liever doen is snijden in de service aan het publiek, liefst daar waar het publiek vervolgens het meeste protesteert. Dat beperkt dan vanzelf de bezuinigingen tot een minimum. Dat komt omdat het ambtenaren zijn, die de bezuinigingen bedenken. Dat die met hun eigen belangen rekening houden is te begrijpen, maar daarom zouden dit soort plannen ook niet door de ministeries moeten worden bedacht, maar door speciaal ingehuurde deskundigen. Dat is duur omdat die deskundigen zich eerst inzicht in de werking van het overheidsapparaat moeten verschaffen. Maar dat inzicht ontbreekt ook grotendeels bij de overheid zelf en de aan het verkrijgen van inzicht verbonden uitgaven zijn daarom sowieso wel nuttig.
Aan de kosten in het zuiden zouden we in het noorden graag bij moeten dragen want het is met zekerheid goedkoper dan door blijven modderen. Overigens is opheffing of splitsing van de muntunie intussen onvermijdelijk en daar de kop voor in het zand steken gaat Europa niet helpen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa, geld en economie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s