De stoelengooier.

Een man, van wie het kind en zijn twee schoonouders waren doodgereden door een roekeloze automobilist, barstte in woede uit toen een rechter in Roermond de dader een taakstraf oplegde. Hij gooide in zijn woede een stoel in de richting van de rechter. En inderdaad, je zou verwachten dat de rechter in zo ’n zaak òf de automobilist zou vrijspreken òf hem een straf zou opleggen die in overeenstemming zou zijn geweest met de gevolgen van zijn daad. Wat de rechter hier deed kun je zien als zout wrijven in de wonden van de nabestaanden.
Als de automobilist niet vervolgd had horen te worden was dat in eerste instantie geen besluit van de rechter geweest, maar van de officier. Maar de rechter had de man kunnen vrijspreken of ontslaan van rechtsvervolging als de officier ten onrechte vervolgd had. Maar dat had alleen gekund als hij niet bewijsbaar onvoorzichtig gereden had.
Als men van de gevolgen afziet omdat op het rijgedrag van de man niets was aan te merken geweest, dan was zelfs die taakstraf te zwaar geweest. Voor iemand die een bekeuring heeft gekregen waarvan de rechter vindt dat die ten onrechte is gegeven is iedere straf te zwaar. Maar als de rechter meent dat hij de verdachte veroordelen kan voor het ten laste gelegde dan staat daarmee in de procedure vast dat hij wel degelijk onvoorzichtig heeft gereden. In dat geval brengen de gevolgen van zijn gedrag ook mee dat er een zware straf wordt opgelegd. Kijkt U maar naar de artikelen 6 en 175 van de Wegenverkeerswet.
Artikel 6 WVW
Het is een ieder die aan het verkeer deelneemt verboden zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt waardoor een ander wordt gedood of waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht of zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat.
Artikel 175
1. Overtreding van artikel 6 wordt gestraft met:
a. gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vierde categorie, indien het een ongeval betreft waardoor een ander wordt gedood;
2. Indien de schuld bestaat in roekeloosheid, wordt overtreding van artikel 6 gestraft met:
a. gevangenisstraf van ten hoogste zes jaren of geldboete van de vijfde categorie, indien het een ongeval betreft waardoor een ander wordt gedood;
Dat de vader en schoonzoon de taakstraf als een ontoelaatbare bruuskering heeft ondervonden, lijkt mij daarom terecht, al had hij natuurlijk niet met een stoel mogen gooien. In een rechtsstaat moeten we ons neerleggen bij uitspraken van de rechter ook als die aantoonbaar onjuist zijn. Het enige wat we kunnen doen is in hoger beroep gaan. Maar dat kon in dit geval de stoelengooier niet, dat kon alleen de officier. Of die dat zou doen moest hij maar afwachten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in strafrecht. Bookmark de permalink .

Een reactie op De stoelengooier.

  1. Pieter zegt:

    Leven we nog in een rechtstaat dan? Volgens mij al lang niet meer. In ieder geval is dat gevoel weg. De bescherming van de burger is weg. Straffen is vervangen door lachwekkende taakstraffen. Gevangenissen sluiten omdat er niet opgespoord wordt. Aangifte doen heeft geen zin omdat politie dat frustreert en er bovendien toch niets mee doet. Boven ons gestelden en de bevoorrechte islamitische inwijkelingen staan boven het recht. Afijn ik heb geen zin om de riedels die dagelijks in de alternatieve media te lezen zijn te herhalen, want dat kan iedereen zelf doen. Maar in mijn belevingswereld is er in NL (en BE) geen rechtstaat meer. En is het wachten tot de tijd rijp is voor grote confrontaties tussen de burgerbevolking onderling en de restanten van het “gezag”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.