Vaardigheid en wetenschap.

Theaterwetenschappen, dat lijkt me nu net zo’n studie als muziekwetenschap. Een studie die je alleen doet in combinatie met de praktische beoefening van zo ‘n vak. Eigenlijk zou dat ook voor de rechtenstudie zo moeten zijn, voor zover die je op wil leiden voor de advocatuur of voor een juridisch adviseurschap. In Engeland en Wales is dat al zo en in Amerika tot op zekere hoogte. Je kunt in die Angelsaksische landen wel rechten studeren, maar wie barrister wil worden of sollicitor moet nog steeds een speciale en stevige opleiding volgen die daar los van staat. Een bar examination is niet gemakkelijk. In Engeland krijg je die opleiding tijdens je stageperiode als advocaat. In Nederland is er ook wel een praktijkopleiding voor stagiaires maar die stelt weinig voor.
In Engeland was het vroeger niet de gewoonte dat je een rechtenstudie deed voor je je bar opleiding ging volgen. De barristers die ik meemaakte, vijftig jaar geleden, hadden vaak klassieken gestudeerd of geschiedenis en dan liefst natuurlijk in Oxford of Cambridge. Een enkele had ook wel eens kernfysica gedaan of iets anders dat heel ver van rechten af staat, zonder dat dit merkbare tekorten veroorzaakte in hun advocatuurlijke bagage. Integendeel, het niveau van de advocatuur lag nergens zo hoog als in Engeland en Amerika en misschien is dat nog steeds wel zo.
Iets als muziek of theater of advocatuur is geen wetenschap, het is een vaardigheid. Je moet er wel dingen voor weten maar het blijft toch een combinatie van kennis en doen. Het een zonder het ander bevredigt niet. Rechten zonder de rechtspraktijk is nogal saai en het schrikt veel mensen af die eigenlijk best de aanleg hebben om advocaat te worden.
Omgekeerd kun je nooit aan anderen uitleggen hoe het recht werkt als je niet de ervaring hebt opgedaan hoe rechters er mee omgaan. Daarom zijn advocaten meestal betere adviseurs dan bedrijfsjuristen. Advocaten hebben een zelfstandig en vrij beroep en als het goed is hebben ze meer dan één cliënt. Dat betekent dat ze van niemand echt afhankelijk zijn. Dat is een veel betere positie om vanuit te adviseren dan wanneer je bedrijfsadviseur bent of directiesecretaris.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.