Een aardige maar niet zo slimme man.

George W. Bush lijkt me een aardige vent. Wanneer je ziet hoe zijn voorgangers en opvolgers met hem omgaan en hoe zijn naaste medewerkers over hem spreken, dan kun je daar moeilijk aan twijfelen. Hij is geen groot spreker en überhaupt is het publieke optreden niet zijn sterkste kant, maar hij heeft een sterk karakter, hij is loyaal en integer. Een prima kerel, Bush jr., maar niet het grootste licht dat ooit in de Oval Office heeft geschenen. Zijn autobiografie bevestigt al die indrukken.
Een van de moeilijkste beslissingen was voor hem het stamcelonderzoek, waar de meningen in Amerika sterk over verdeeld waren tijdens zijn administratie. Zijn republikeinse en godsdienstige achterban was tegen en de wetenschappelijke community was voor. Het aantal mensen dat hij om advies heeft gevraagd en in de discussie heeft betrokken is niet te tellen. En toch is het intellectueel geen erg moeilijk probleem.
Wie alle vormen van menselijk leven voor heilig en voor sacrosanct houdt, is tegen, maar die moet dan ook tegen orgaantransplantaties zijn of tegen het maken van pruiken van menselijk haar. De gedachte dat de stamcellen van embryo’s mensen zouden zijn of dat die embryo’s dat zelf zijn, omdat zij als ze in hun natuurlijke omgeving worden gelaten kunnen uitgroeien tot baby’s en baby’s tot mensen, is wetenschappelijk onhoudbaar. Ergens op de normale weg van embryo naar kleuter is zo’n wezen een mens geworden en het is onverstandig om in dat proces scherpe grenzen te willen trekken.
Dat neemt niet weg dat embryo’s die bij i.v.f behandelingen overblijven zo ver van van die grens afliggen, waar je die ook zou willen trekken, dat er van twijfel helemaal geen sprake kan zijn.
Met andere woorden, wie eenmaal zijn uitgangspunt heeft gekozen moet de redenering vrij gemakkelijk kunnen maken en de moeite die George W. daar mee gehad heeft pleit meer voor zijn karakter dan voor zijn verstand.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, zo maar wat. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s