De kerk en Jezus, dat vloekt.

Wie de drie synoptische evangeliën [1] leest komt voor een paar interessante vragen te staan. De eerste is hoe de leer van Jezus van Nazareth ooit heeft kunnen leiden tot kerken als die van Rome en Byzantium. De tweede is hoe een kerk als die van Rome, die in veel opzichten de leer van de Nazarener naast zich neerlegt de tekst van die evangeliën zo betrekkelijk ongeschonden heeft weten te bewaren door de eeuwen heen.
Zo ’n paus met een tiara op zijn hoofd in dat prachtige paleis in Rome heeft veel meer van koning Herodes of van de Romeinse keizer dan van een eenvoudige rabbi, zoon van een meubelmaker uit Galilea. Er is geen twijfel over dat de paus exact het soort rijke is, die volgens Jezus van Nazareth meer moeite heeft om een plaats te krijgen in het rijk dat komen gaat dan een kameel om door het oog van de naald te kruipen.
Het boek De Navolging van Christus van Thomas a Kempis genoot veel populariteit in het Noorden van Europa, lang voor de reformatie. Dat kan alleen worden verklaard doordat mensen die lezen konden constateerden dat de Kerk van Rome in de grond onchristelijk was en dat kennisnemen van het leven van Jezus van Nazareth deugdelijker was als inspiratiebron dan de leer en de praktijk van de Kerk van Rome.
Die hele christelijke kerk uit de middeleeuwen heeft alleen in naam iets met Jezus, diens leven en diens leer te maken. Goed beschouwd is het moderne humanisme met zijn mensenrechten veel christelijker dan die gewelddadige kerk met zijn kruistochten en vecht bisschoppen. Als het ergens op leek, dat christendom in de Middeleeuwen, dan was het op de islamitische Oemma.
De kerk is in het leven geroepen door keizer Constantijn, die iets dergelijks nodig had om zijn Romeinse rijk overeind te houden. Hij heeft het de bestaande organisatie meegegeven van dat rijk, doelbewust, om daardoor een twee-eenheid te creëren. En dat is wat het christendom met zijn dubbele leiding van paus en keizer de hele Middeleeuwen door gebleven is, een creatie van keizer Constantijn, en niet van Jezus Christus.

[1] http://biblehub.com/vul/mark/1.htm

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geloof. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.