Zwakke broeders.

Niet alle ministers van het kabinet Rutte II munten uit door verstandig en behoedzaam optreden. Eerst bruuskeerde een VVD minister volkomen onnodig een hoogleraar die lezingen hield over de vliegramp met vlucht MH17 in de Oekraïne en verdonkeremaande hij de gegevens over het incident die zijn ministerie had verzameld.
Vervolgens ging de nieuwe PvdA minister van buitenlandse zaken buiten zijn boekje door een buitenlands staatshoofd op de tenen te gaan staan en in dat verband onzin te beweren over het internationale recht.
Koenders is een ijdele en niet erg prudente man. Dat was wel eens eerder gebleken en het blijft daarom een raadsel waarom de PvdA weer met die man is komen aanzetten toen Timmermans naar Brussel verdween.
Hij heeft onnodig de Syrische president Assad op de tenen gestaan met het Nederlandse voornemen tot het uitbreiden van de bombardementen tegen IS doelen op Syrisch grondgebied. De Syrische president verklaarde –terecht – dat het internationale recht vereist dat er toestemming is van een land, voordat een buitenlandse mogendheid op zijn grondgebied gaat opereren tegen een gemeenschappelijke vijand. Waarom Koenders meent dat zijn persoonlijke oordeel over de toelaatbaarheid van de strijdmethoden van het regime Assad voldoende reden is om ook zonder toestemming van die regering in Syrië te gaan opereren, is een raadsel. Zelfs al lag er een uitspraak van de Veiligheidsraad die het optreden van het regime veroordeelde dan nog was dat daarvoor onvoldoende.
De uitspraak van de Veiligheidsraad liet de toekomstige positie van Assad en zijn regime in het midden.
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov benadrukte na afloop van de vergadering dat een vertrek van Assad geen onderdeel van het plan van de Raad voor Syrië vormt. ‘We hebben onze positie nogmaals herhaald. Het is aan de Syrische bevolking om te bepalen wat het lot van het land is. Daar is geen alternatief voor,’ zei hij voordat de tien niet-permanente leden instemden met de resolutie.
John Kerry erkende dat er ‘scherpe verdeeldheid’ heerst binnen de VN over toekomst van Assad. Er ligt dus geen veroordeling van de Raad van Assad. De bedoeling was dat de VN met opties zou komen om een staakt-het-vuren te monitoren. Ook moet er van beide kanten worden gestopt met aanvallen op burgers. Dat is de uitspraak die er ligt en dat houdt in dat het Assad regime de erkende regering is van Syrië.
Koenders heeft dus geen enkele reden om zich voor een Nederlandse interventie zonder toestemming van Assad op het internationale recht te beroepen. De Veiligheidsraad erkent vooralsnog het regime en wil dat er tussen het regime en gematigde soennieten in het land onderhandeld wordt over vrede.
Er is geen andere regering in het land dan die van Assad en door hem te negeren zou de chaos in het land alleen maar groter worden. Omdat Assad geen reden zou hebben gehad om een verzoek van Nederland om IS doelen te bombarderen te negeren, is het onverklaarbaar waarom er op deze domme manier door Koenders moet worden opgetreden. Nederland heeft geen eigen belangen in Syrië. We doen mee aan de strijd tegen Isis op verzoek van de Amerikanen en uit een algemeen gevoel van afkeer over het optreden van IS. Als Nederland meent dat Assad net zo erg is als IS dan zou het voor de hand gelegen hebben ons helemaal niet in de strijd tussen die twee partijen te mengen. A pox on both your houses is dan de enige verstandige houding, maar nu ons land toch in wil grijpen tegen IS slaan de uitlatingen van Koenders tegenover Assad helemaal nergens op.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.