Legaliseren helpt niet.

In de Volkskrant stond twee jaar geleden dat onderzoekers van de katholieke Radboud Universiteit hadden vastgesteld, dat mensenrechten zwaarder wegen dan het VN-verdrag dat wietteelt verbiedt. Dat zou gebleken zijn uit onderzoek dat ze deden in opdracht van 27 grotere gemeenten. De onderzoekers zelf waren overigens wat minder stellig dan de Volkskrant.

Ze zeiden het ‘goed verdedigbaar te vinden dat regulering van de wietkweek als een positieve verplichting tot bescherming van mensenrechten kan gelden, zoals het recht op gezondheid (IVESCR en ESH) en de rechten op leven en tegen onmenselijke behandeling (IVBPR en EVRM)’.

Voorzichtigheidshalve voegden ze hieraan toe, dat ‘legalisering niet per se beter is dan het Nederlandse gedoogbeleid’. Dat is een wat omfloerste manier om te zeggen dat je beter niet kunt legaliseren. Ga maar door met gedogen, dan krijg je de minste juridische problemen.
Daar voegen ze dan aan toe dat volgens hen het argument ‘legaliseren mag nu eenmaal niet’, niet klopt, maar daar gaan ze dan de fout in. Dat argument klopt dus wel.
Als een verdrag de wietkweek specifiek verbiedt dan kun je niet eerst de kweek van wiet tot een uitwerking van de mensenrechten bombarderen en vervolgens dat geponeerde mensenrecht laten prevaleren boven een specifieke gedragsverplichting. Dat is met permissie juridische onzin van deze katholieke deskundigen : lex specialis derogat legi generali is een rechtsregel die dateert uit het Romeinse recht en daar kan alleen van worden afgeweken als de algemene regel van een hogere orde is dan de specifieke. Dat is hier duidelijk niet het geval. Er is geen recht dat derogeert aan VN verdragen. Een wet of verordening waarbij wietteelt wordt gelegaliseerd geldt gewoon niet.
Blijven de gemeenten gedogen en blijkt er niemand te zijn die zich daardoor in zijn belangen geschaad voelt en daarom naar de rechter loopt, dan kan de bestaande situatie blijven voortbestaan. Dat de betrokken gemeenten zich daar wat ongemakkelijk bij voelen is te begrijpen maar beter is er gewoon niet.

 

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, oorlog. Bookmark de permalink .