Onzin uit Middelburg.

De NRC plaatste eens twee stukken over Geert Wilders. Een van de hand van de eigen redacteur Derk Stokmans, de biograaf van Diederik Samsom. De ander van Mr. J. van der Wijst uit Middelburg, een ingezonden brief die de redactie kennelijk de moeite waard leek.
Over het stuk van Stokmans kan ik kort zijn. Dat was uitstekend, Goed geschreven en een knappe analyse, al had hij er rekening mee kunnen houden dat Wilders, ook in de uitspraak waar iedereen toen over viel, geen individuele Marokkanen discrimineerde.
In feite merkte Wilders terecht op dat er in Den Haag – en andere grote steden – te veel Marokkanen zijn om die nog gemakkelijk te kunnen assimileren. In de Haagse Schilderswijk is praktisch geen autochtoon meer te bekennen en in het Amsterdamse Slotervaart of ‘op Zuid’ in Rotterdam is het niet veel anders. Dat betekent dat we in de grote steden getto’s aan creëren zijn. Vanuit een oogpunt van integratiebeleid is dat een slechte zaak.
Ook had Stokmans het met Wilders eens kunnen zijn, toen de laatste opmerkte dat politici, die hem voor nazi uitmaken, de mensen beledigen die op hem stemmen. Niemand, ook Stokmans niet, lijkt zich voldoende te realiseren dat de PVV, veel beter dan zijn populistische voorgangers, in staat is gebleken om dubieuze figuren weg te houden van plaatsen in de politiek waar ze macht kunnen uitoefenen. Trots op Nederland, de LPF en de Centrumpartij zijn er alle drie aan ten gronde gegaan. Tegen die achtergrond moet je de beperkte deelname van de PVV aan de gemeenteraadsverkiezingen zien en het opstappen van fractieleden in de Tweede Kamer, die zich niet aan de door Wilders opgelegde discipline houden. Die discipline kan hij handhaven doordat zijn partij maar twee leden heeft, hij zelf en een door hem gecontroleerde stichting. En dat is eigenlijk ook wel democratisch, omdat al die kiezers uitsluitend op Wilders stemmen en niet op dat clubje halfwas, dat hij heeft laten kiezen omdat hij nu eenmaal niet op al zijn Kamerzetels tegelijk kan gaan zitten.
Je mag er van uit gaan dat hij ook liever een ander soort Kamerleden had gehad, maar rechtse mensen met voldoende intellectuele bagage zijn dun gezaaid. Bovendien, iedereen schijnt bang te zijn om zich met Wilders te encanailleren, die in Nederland maatschappelijk niet langer reçu is.
Het tweede stuk, dat van die advocaat uit Middelburg, vond ik wel bijzonder.
Hij noemde de opmerking van Wilders over het teveel aan Marokkanen in Den Haag discriminerend, terwijl hij in zijn partij de alleenheerser is, die door niemand ter verantwoording kan worden geroepen. Kennelijk gaat hij er van uit dat als de fractieleden meer te zeggen hadden er door de PVV een andere koers zou worden gevaren, die minder discriminerend zou zijn. Persoonlijk denk ik daar wat anders over. Hij vindt door dat beperkte lidmaatschap de PVV en Wilders beiden ‘volstrekt ondemocratisch’. Sommige partijen zoals de VVD, waar hij ooit lid van was, willen met Wilders samenwerken, zegt hij, wat hij dan weer niet zo verwonderlijk vindt met vertegenwoordigers als e.t. minister Opstelten en diens staatssecretaris Teeven, die ooit als ‘hoeders van de rechtsstaat’ optraden. Of de andere partijen wel beseffen welk gevaar onze democratische rechtsstaat loopt als Wilders ooit 50% plus één van de stemmen gaat krijgen? Voor je het weet zijn we dan in een dictatuur beland. Het is een sluipend proces, vindt hij en vooral een dreiging voor zijn kinderen en kleinkinderen. In dat verband zou hij de bestaande democratische partijen willen oproepen om de PVV te verbieden. Daarmee vervalt de legitimatie die Wilders en zijn partij dat kwaad van de discriminatie nu verschaffen en dat zal dan weer vermindering van discriminatie ten gevolge hebben, vooral op de arbeidsmarkt.
Aldus Mr. J. van der Wijst, advocaat te Middelburg. En die onzin plaatste de NRC.

[1] Onder populistisch te verstaan aanhang hebben bij het volk en tegelijk een politieke opvatting verkondigen die niet de mijne is.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.