Griekse corruptie.

De komst van de Messiah[1] en de opstanding van de doden is een leerstuk uit de Torah. Men spreekt er over als over een hereniging van de rechtvaardigen. De zondaar, voor wie geen vergeving mogelijk is, wordt er van uitgesloten. Dat heet karait of afsnijding, uitsluiting uit de gemeenschap.
Van een hemel, zoals de christenen die beschrijven is in de Torah eigenlijk geen sprake, behalve dan dat men God buiten de aarde situeert, net als de engelen, zijn boodschappers.
Het rijk dat komen gaat en waarvan ook in de geloofsbelijdenis van Nicea nog sprake is, is een koninkrijk op aarde, dat door de teruggekeerde Jezus na het laatste oordeel zal worden opgericht in zijn rol van Messiah.
Het is onwaarschijnlijk dat Jezus als jood ooit de geloofsbelijdenis zou hebben onderschreven die Constantijn de Grote heeft doorgedrukt in Nicea. Die deed dat niet uit een godsdienstige overtuiging maar om eenheid te brengen tussen de christelijke gelovigen. Nicea is een soort grootst gemene deler. Het is niet goed denkbaar dat Jezus ooit beweerd zou hebben dat hij de eniggeboren zoon zou zijn van God de Vader. Alle mensen die zijn gezuiverde joodse geloof zouden aanvaarden zouden kinderen van God kunnen worden, heeft hij gezegd. Maar zelf noemde hij zich steeds de mensenzoon. De Godheid van Jezus en diens dubbele natuur als God en mens, het zelfstandige bestaan van de Geest Gods, naast de Godheid zelf, de drie-eenheid van God die men er aan toegevoegd heeft om toch de idee van die ene God te kunnen handhaven, het zijn allemaal Griekse insluipsels die in een joodse context, als die van Jezus van Nazareth, niet goed denkbaar zijn.

[1] Het word komt van het Hebreeuwse mashiach en betekent gezalfde of gekozene, het equivalent van Christus in het Grieks.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geloof, geschiedenis, Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.