Aansprakelijkheid.

Een verantwoordelijk mens kijkt naar wat de uiteindelijke gevolgen zullen zijn van wat hij doet, maar een politicus kijkt naar het onmiddellijke effect: de impact op de peilingen en de voorkeur van de kiezer. Het eerste is Verantwortungsethik en het tweede Gesinnungsethik
Max Weber zou het besluit van Wim Kok om troepen onder leiding van Karremans naar Bosnië te sturen een schoolvoorbeeld genoemd hebben van Gesinnungsethik.
Kok en zijn achterban werden door de media onder zware druk gezet ‘om wat te doen’ maar eigenlijk konden we helemaal niets doen. We hadden domweg de middelen niet. Maar we moesten wat, vonden ze in Den Haag. Toen hebben we besloten om er dan toch maar troepen heen te sturen. Die waren onvoldoende getraind en beschikten niet over de geschikte wapens. Daarom hebben we er voor gezorgd dat een niet erg flinke, maar wel gehoorzame officier de leiding kreeg. Overste Karremans kreeg opdracht van Den Haag om te zorgen dat er vooral geen Nederlandse doden zouden vallen. Toen de troepen eenmaal aan de VN ter beschikking waren gesteld mocht Den Haag zich daar niet meer mee bemoeien, maar deed het toch.
Alles bij elkaar voldoende onrechtmatig gedrag om een fikse schadevergoeding te rechtvaardigen voor alle slachtoffers van dit Nederlandse wangedrag. Dat zijn niet in de eerste plaats de dode Bosniaks en hun nabestaanden, maar vooral de Nederlandse gevallenen en eigenlijk ook al die Serven, die zijn gesneuveld toen dankzij Srbrenica Amerika in de oorlog werd betrokken, die de Serven vervolgens hebben verloren.
Waar je zelden of nooit iets over hoort is hoe onder de paraplu van de Nederlandse bescherming de Bosniaks een guerrilla oorlog hebben gevoerd tegen de Serviërs en dat de executie van de Bosniaks daar een gevolg van is geweest. Niet dat dit het zonder proces neerschieten rechtvaardigt, maar ik vind de schadevergoeding eigenlijk behoorlijk overdreven.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in recht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s