Vluchtelingen en Europa.

Potentieel zijn er nog een paar miljard vluchtelingen uit andere delen van de wereld die richting Europa zouden komen als ze daar de kans toe kregen.
Engeland en vooral Londen worden overlopen door immigranten. Die komen binnen via schepen en vrachtauto’s en er bestaat op het continent en met name in Frankrijk een uitgebreide organisatie die mensen vanuit Europa naar Groot Brittannië smokkelt.
Dat is de belangrijkste redenen geweest voor de Brexit. De EU doet te weinig aan dit probleem en het VK wilde zijn autonomie terug krijgen om dan maar zelf orde op zaken te kunnen stellen. Daarnaast is het land cultureel veel nauwer verbonden met de andere Angelsaksische landen in de wereld, dan met het Europese continent. Dat maakte het afscheid makkelijker.
Die afstand tot het zuidelijk en oostelijk deel van Europa geldt in wat mindere mate ook voor andere Noord Europese landen. De EU lidstaten ten noorden van België hebben meer met Amerika en Engeland dan met hun medeleden in de EU. Vooral de Oost Europese landen zeggen ons weinig en de Zuid Europese zien we meer als vakantielanden dan als economische of culturele partners. Alleen het noorden van Italië en Frankrijk vormen een uitzondering. Maar Frankrijk en Italië horen dan ook tot de oorspronkelijke zes lidstaten van de EU.
Binnen de EU zijn Duitsland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië voor Nederland belangrijk als exportlanden. Behalve Italië zijn al die landen Noord Europees. Gezamenlijk zijn ze goed voor 61% van onze export. Finland en Tsjechië tellen ook nog mee. Als we ons zouden beperken tot deze Noord Europese landen en tot de Angelsaksische landen buiten de EU zou dat voor onze economie een betere deal zijn dan de EU in zijn bestaande vorm. Voor Duitsland ligt dat wat anders. Voor de Duitsers is de EU als geheel de belangrijkste afzetmarkt. Het is daarom niet te verwachten dat onze buren de unie uit eigen beweging zullen verlaten en waar Duitsland gaat, gaat Nederland. Economisch dan, want cultureel heeft ons land meer met de Angelsaksische landen dan met zijn oosterburen.
Duitsland zal de EU niet op eigen houtje verlaten, maar omgekeerd zouden de economisch zwakkere landen er beter aan toe zijn als hun economie wat van de Duitse werd losgekoppeld.. De extreme jeugdwerkloosheid van de laatste jaren in Zuid Europa is bijna volledig een gevolg van een te sterke euro en die is weer een gevolg van de te sterke Duits economie.
Als het mogelijk zou zijn om de EU in drie delen te splitsen met behoud van de verantwoordelijkheid die het Noorden voelt voor de rest, zou dat waarschijnlijk de beste oplossing zijn. Met name ook omdat veel overbodige EU ballast dan overboord zou kunnen en ieder van de delen zich zelf veel simpeler zou kunnen organiseren dan nu het geval is. Voor het vluchtelingen probleem zou het mogelijk een oplossing kunnen zijn als het Noorden haar voorgezette ondersteuning van het Zuiden en Oosten afhankelijk zou maken van het dicht houden van de grenzen voor Arabische en Afrikaanse vluchtelingen. Die landen hebben er nu te weinig belang bij om dat probleem aan te pakken.
Als migranten niet meer zoals nu vrij door de EU kunnen wandelen op weg naar het eldorado in Noord Europa zou het grootste deel van het probleem onder controle zijn gebracht. Want om in Zuid Italië of in Bulgarije te blijven komen de Syriërs niet.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.