Jacques de Kadt.

Karel van het Reve heeft ooit in Tirade een bespreking gewijd aan ‘Politieke herinneringen van een randfiguur’, van Jacques de Kadt. Ik kon het stuk van Van het Reve niet op het internet vinden en moet U dus verwijzen naar het Tirade nummer van mei 1977 of naar deel 4 van het verzamelde werk van Van het Reve, pag. 751 e.v.
Wat Van het Reve daar over De Kadt zegt snijdt meer hout en getuigt van meer eruditie dan alles wat er verder over de man gezegd is. De Kadt is een belangrijke man geweest met misschien wel even grote fouten als kwaliteiten, maar hij verdiende het om de aandacht te krijgen van de beste essayist die wij de vorige eeuw in Nederland hebben gehad.
De vergelijking die hij in zijn essay over De Kadt maakt tussen e Willem Drees en Willem Elschot – om een leuk detail eruit te halen – is heel scherpzinnig. Hij maakt haar in het kader van zijn betoog over de waardering van mensen in hun eigen tijd als te onderscheiden van de waardering in latere generaties.
Bart Tromp heeft bij mijn weten nooit zoiets origineels geschreven en ik weet daarom vrij zeker dat er over vijftig jaar niemand meer zal zijn die nog weet wie Bart Tromp geweest is. Maar Jacques de Kadt kennen ze dan nog wel en Karel van het Reve ook. Van het Reve heeft veel meer en zeker veel scherpere kritiek op De Kadt dan ik zou hebben, maar toch krijg je als je hem leest meer respect voor die man dan uit een betrekkelijk saaie eulogie als het artikel in Maatstaf[1].

[1] Bart Tromp, ‘Obiter dicta [: Jacques de Kadt]’, in Maatstaf 38 (1990) 8 (aug.) 76-82

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in karel van het reve, literatuur. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.