Het nieuwe kabinet Rutte.

Alle partijleiders zijn nog een keer opgeroepen door Tjeenk Willink en ze gaan ook allemaal bij hem langs, behalve Geert Wilders. Ik denk dat Tjeenk nog een keer goed vast wil leggen wat de partijleiders als hun positie tegenover hem hebben beschreven en dat Wilders daar geen behoefte aan heeft. Hij heeft, meen ik, wel een keer gezegd dat hij het onjuist vindt dat de tweede partij van Nederland zo stelselmatig wordt genegeerd, maar aan de andere kant verdient hij zijn zetels met zijn opstelling tegenover Den Haag. Hij is ‘tegenpartij’ en daarom heeft het weinig zin om zich vast te leggen op de inhoud van zijn eventuele onderhandelingsprogramma. Als dat nog ooit aan de orde komt dan wordt het voor een belangrijk deel door anderen bepaald.
Het wordt een rechtse regering, onder leiding van Rutte en daarin mag D66 dit keer de rol van de PvdA spelen uit het demissionaire kabinet. Dat zou helemaal niet zo ‘n moeilijke rol hoeven te zijn als de partij maar een andere lijsttrekker had. D66 is de klassieke middenpartij, in economisch en cultureel opzicht, maar in Alexander Pechtold heeft de partij een leider die door niemand wordt vertrouwd sinds hij zich als wethouder van Leiden zo abominabel heeft gedragen.
Ik denk overigens niet dat D66 zich hetzelfde soort zorgen hoeft te maken over haar deelname aan het kabinet als Asscher. Op de PvdA hadden bij de vorige verkiezingen de mensen gestemd die geen VVD regering wilden en die voelden zich massaal bedrogen. Bij D66 ligt dat anders. Die krijgen alleen problemen als CDA en CU hun culturele programma zouden kunnen doordrukken en die kans lijkt me onder Rutte niet erg groot

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, Nieuws en politiek, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.