Democratie, vorm en inhoud.

Ik zal niet vlug op GroenLinks stemmen want ik ben een voorstander van ongelijkheid in de samenleving. Dat betekent niet dat ik mensen om me heen wil zien verhongeren of onder bruggen slapen. Het betekent wel dat ik vind dat iedereen voor zich zelf en zijn naaste omgeving moet zorgen. Hoe groot de kring is voor wie iemand zich verantwoordelijk voelt moet hij zelf maar weten. De overheid heeft alleen een taak als niemand anders zich de zorg aantrekt en dan hoort het heel beperkt te zijn.
De overheid hoort in dienst van de samenleving te staan en waar zij een taak heeft of waar zij liever met haar vingers af moet blijven, dat hoort door de burgers te worden bepaald. Er zullen dan altijd een handvol burgers zijn die het initiatief nemen en de grote meerderheid van de mensen zal die kleine groep volgen. De kunst is om er voor te zorgen dat zo ‘n kleine groep niet geïnstitutionaliseerd wordt en de overheid als haar eigendom gaat beschouwen. Als de burgers de macht aan zich weten te houden hebben we met een echte democratie te maken en als de elite haar macht als haar eigendom gaat beschouwen, dan hebben we met een autocratische regeringsvorm van doen.
Formeel kunnen beide soorten overheid allerlei vormen aannemen. De Sovjet-Unie was naar haar vormgeving democratisch, maar in werkelijkheid sterk autocratisch. De Amerikaanse president heeft de macht van een koning van voor de Franse revolutie, maar door de tijdelijkheid van zijn regering en het machtsevenwicht tussen hem, het parlement en het Hoge Gerechtshof is Amerika toch een republiek en een democratie.
Het verenigd Koninkrijk is in vorm nog steeds hetzelfde koninkrijk van vóór de Glorious Revolution, maar in werkelijkheid is het de hechtst gefundeerde democratie van Europa en daarnaast een voorbeeld voor alle Engels sprekende landen. Dat juist dit land nu de EU verlaat is een veel groter verlies dan de meeste mensen zich schrijnen te realiseren.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Engeland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.