Rituele slacht.

Rabbijn Van de Kamp deed op de ochtend van Sinterklaas een oproep in de Volkskrant, gericht aan de leden van de Eerste Kamer. Hij wilde de afschaffing van het koosjere slachten in Nederland voorkomen en daarmee een dilemma voor gelovige joodse en mohammedaanse Nederlanders. Wie zijn landgenoten de vrijheid gunt om op hun eigen wijze te leven moet zich niet met zaken als de rituele slacht bemoeien. Joden en moslims hebben andere leefgewoonten dan humanistische dierenliefhebbers en die gebruiken horen door een hype onder de dieren ethici niet te worden afgeschaft. Gebeurde dat toch, dan voelde de rabbijn zich in dit land niet langer thuis en veel van zijn geloofsgenoten met hem.
Ik vind dat de man een punt had. Dierenethiek is niet een kwestie van dierenrechten, het is een kwestie van mensengedrag. Kosjer slachten is niet onbehoorlijk, dat maken we er alleen maar van vanuit een vreemd en modern soort sentiment. We vinden in meerderheid in dit land dat veganisme en minder vergaande vormen van vleesonthouding privézaken zijn. In meerderheid piekeren we er niet over om vlees eten als zodanig te verbieden of de bestaande slachthuizen te sluiten. Dan gaat het ook niet aan om het leven aan een specifieke groep landgenoten zo moeilijk te maken. Wanneer die om religieuze redenen het slachten op hun eigen manier willen doen, zoals ze dat al een paar duizend jaar eerder hebben gedaan, dan moet je ze dat gunnen. Dat een gebruik zo oud is hoorde onze Eerste Kamer voorzichtig te maken in haar besluitvorming. Dat deed het gelukkig ook, bleek later. De hype was intussen al weer voorbij en de redelijkheid kon de overhand krijgen. We hebben geen exodus van joden uit Nederland gehad als gevolg van de afschaffing van de rituele slacht.
De meerderheid van de Eerste Kamer bleek niet anti-Joods. De neiging bij sommigen om ritueel slachten te verbieden omdat men daar ook gelovige moslims mee treffen kon leek me ethisch sowieso niet erg in de haak. Een beroep op de PVV en de kleine Christelijke partijen was daarom op zijn plaats en heeft ervoor gezorgd dat op een punt dat voor godsdienstige mensen zo belangrijk is geen dwang werd uitgeoefend zonder dat daar een redelijk argument voor te vinden was.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geloof, maatschappelijk, Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.