Extensieve interpretatie.

Een stiefmoeder die een hekel heeft aan haar stiefkinderen en ze dienovereenkomstig slecht behandelde, een vader die dat toeliet en niet ingrijpt, is dat strafbaar? Ja, vindt de rechter en haalt zijn strafbaarheid uit een aantal jeugdwetten waarin goede zorg voor kinderen verplicht wordt gesteld.
Ik denk dat wat deze (stief)ouders gedaan hebben ernstig fout is en wat mij betreft hadden ze allebei twaalf jaar achter de tralies gemogen, zoals de man die deze week veroordeeld is voor drie verkrachtingen. Maar ik twijfel of dit wel in overeenstemming is met ons strafrecht. Om de betekenis van een strafbepaling niet uit het strafrecht zelf te halen, maar uit een heel ander soort wetgeving, dat is in strijd met het legaliteitsbeginsel.
Een van de kinderen was zo slecht behandeld dat ze gereanimeerd moest worden, een lichaamstemperatuur had van nog maar 27 graden en in het ziekenhuis drie dagen in coma heeft gelegen, dus het was allemaal wel erg fors. Dat je dat mishandeling noemt kan ik me ook wel weer voorstellen, met name als je daar niet een specifieke handeling onder verstaat maar een toestand die geruime tijd heeft geduurd en over de hele linie kwaadaardig kan worden genoemd. Als ik rechter was zou ik ook moeite gehad hebben zulke ouders vrij uit te laten gaan, maar toch geloof ik dat dit niet kan.
Ons strafrecht bestaat nu een maal uit delictsomschrijvingen en wettelijke definities. Je kinderen zo ernstig verwaarlozen dat ze er bijna aan dood gaan is naar mijn mening niet onder een van die delictsomschrijvingen of definities te brengen. Ik vind zelfs dat je dat de wetgever niet kwalijk kunt nemen, omdat je domweg niet kunt verzinnen dat ouders zo in hun taak te kort schieten.
Wat er had horen te geburen is dat een knappe rechercheur de twee zolang ondervraagd had dat er bewijs op tafel was gekomen voor mishandeling die wel onder de wettelijk definitie valt en daarvoor had de rechter de hoogst mogelijk straf moeten geven.
Dit is een gevaarlijk precedent. De officier en de rechter hadden hun werk beter moeten doen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.