Michael Brown revisited.

Ferguson is een klein provinciestadje in Missouri waar een paar jaar geleden een zwarte jonge man is doodgeschoten door een blanke politieman, toen hij zich verzette tegen zijn arrest en daarbij het pistool van de politieman probeerde te grijpen. Eerst vluchtte hij een eind weg en kwam toen dreigend, zij het ongewapend, op de politieman af.
Er is een grandjury onderzoek geweest tegen deze politieman. De conclusie van de jury, die uit blanke en gekleurde mensen bestond, was dat hij vrij uit ging. Zowel na de dood van de jongen als na de uitspraak van grandjury, braken er rellen uit in het stadje, met grote schade als gevolg.
Het zou kunnen dat het bestuur van de stad gemeend heeft dat het beter was om de familie af te kopen met anderhalf miljoen dollar dan opnieuw rellen en schade mee te moeten maken, maar dan is er toch iets wezenlijk mis in de VS.
Naar aanleiding van Ferguson is er nu al jaren een discussie aan de gang over het optreden van de politie waarbij met name vanuit de progressieve hoek gewezen wordt op het raciale karakter van het politieoptreden.
Ik heb dat altijd een merkwaardig standpunt gevonden van onze progressieve medeburgers, als steeds weer opnieuw blijkt dat de zwarte bevolking 13 % van de totale bevolking uitmaakt maar meer dan de helft van de misdaden pleegt die ter kennis van de politie komen. Een groot deel van de misdrijven die in de getto’s plaats vinden wordt hier niet meegeteld want die komen niet ter kennis van de politie.
De zwarte getto bevolking is met andere woorden niet een beetje misdadiger dan de rest, maar een hele boel. Vooral geweldmisdrijven worden meer door zwarten gepleegd dan door de rest van de bevolking bij elkaar. Het is dus geen wonder dat politiemannen – blank en zwart – extra alert zijn als een gettobewoner dreigende bewegingen maakt.
Het lijkt me ook voor de hand te liggen dat de VS aan deze voortdurende ellende een eind gaat maken. Dat zou kunnen door de hele zwarte getto bevolking van Amerika een eigen woongebied te geven. Dat zou dan alleen moeten gelden voor zwarten die in de getto ’s wonen en daarbij zou bovendien een uitzondering moeten worden gemaakt voor degenen die aantoonbaar wel zijn geïntegreerd. Maar de rest kan veel beter een eigen samenleving opzetten met eigen normen en waarden en een bijbehorend strafsysteem. Blanken en zwarten samen, dat werkt nu eenmaal niet. Dat is intussen wel gebleken.
Wat ook blijkt is dat het hier niet om individuele zwarten gaat maar om zwarte gemeenschappen. Niet alleen in de VS maar ook in Afrika en Europa blijken die gewelddadiger en crimineler dan samenlevingen van Europeanen of Aziaten. Individuele zwarte mensen, die in de blanke samenleving integreren, gedragen zich niet of nauwelijks anders dan Aziaten en Europeanen. Dit lijk me een opvallend biologisch fenomeen dat te weinig aandacht krijgt, waarschijnlijk omdat de sociologische wereld bang is om voor racistisch te worden uitgemaakt.
Wat naar mijn mening ook te weinig aandacht krijgt is dat, als we het over zwarten hebben in dit verband, het altijd over Bantoe negers gaat. Ethiopiërs of Bosjesmannen gedragen zich niet crimineler dan Europeanen en Chinezen. Maar overal, ook in Afrika is het merendeel van het geweld afkomstig van zwarte mensen van Bantoe afkomst.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in afrika, Amerika, beschaving. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.