Onzin van de WRR.

‘Als een van de oudste natiestaten ter wereld wist Nederland al vroeg opmerkelijke economische prestaties neer te zetten[1].’
Wat kan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid hier nu mee bedoeld hebben? Nederland bestaat in zijn tegenwoordige vorm sinds de Belgische opstand. Of, als U wilt, sinds het verdrag van Londen in 1839. Mogelijk ook dateert U het bestaan vanaf de oprichting van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815 of sinds de aankomst in Scheveningen van de soeverein vorst Willem I in 1813, of sinds de Unie van Utrecht in 1579. Sommigen denken zelfs sinds de tijd van de Bourgondische vorst Philippe le Bon. Maar hoe dan ook, het is godsonmogelijk om vol te houden dat Nederland een van de oudste natiestaten in de wereld zou zijn. Tenzij de WRR onder natiestaat iets verstaat wat hij verder geheim houdt, maar dat wel van toepassing zou zijn op Nederland en niet op staten uit de klassieke oudheid, op het oude Egypte en Mesopotamië of de oude rijken uit het verre Oosten, als China en India.
Is Nederland ouder dan Frankrijk of Engeland? Ouder dan Spanje of Portugal? Ouder dan Polen of de Baltische staten? Ouder dan Rusland? Nee, allemaal niet. Eigenlijk is Nederland een nieuwkomer. Nederland is alleen relatief oud als je het vergelijkt met al die staten en staatjes die zelfstandig geworden zijn als gevolg van de dekolonisatie en het ontbinden van een aantal oude multinationale rijken, zoals het Habsburgse, het Osmaanse en het Russische rijk. Voor de rest is het een van de nieuwere staten van Europa en is het pas echt een natie geworden na de Franse tijd. Daarvoor was het een vrij losse confederatie van kleine vorstendommetjes.
Bij die opmerkelijke economische prestaties van de WRR hoort ook een kanttekening te worden gemaakt. In de late Middeleeuwen waren Gent en vooral Brugge twee van de belangrijkste centra van West Europa in economisch opzicht. Aan het begin van de nieuwe tijd verplaatste die welvaart zich naar Antwerpen en als gevolg van het Spaanse optreden in de Zuidelijke Nederland verdwenen de kooplui met hun handelsbetrekkingen van Antwerpen naar Amsterdam, dat toen net in opkomst was. De Zaanse scheepsbouw en industrie heeft zeker ook een rol gespeeld bij de Hollandse welvaart in de gouden eeuw, maar beslissend was het net van handelsbetrekkingen dat hier naar toe kwam vanuit Antwerpen. De welvaart in de Zuidelijke Nederlanden is aan het einde van de zestiende eeuw even spectaculair gedaald als hij in Holland en Zeeland is gegroeid.
‘Als een van de oudste natiestaten ter wereld wist Nederland al vroeg opmerkelijke economische prestaties neer te zetten’ is als statement wat kort door de bocht voor een zo wetenschappelijke raad. De klok horen luiden zonder precies te weten waar de klepel hangt, daar lijkt het op.
[1] http://www.wrr.nl/fileadmin/nl/publicaties/PDF-Rapporten/2013-11-01__WRR_Naar_een_lerende_economie.pdf

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, Nederland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s