Nog een keer Sieberen Hoekstra.

‘Democratie is voor Syrië geen luxe maar een bittere noodzaak’.
Die uitspraak van Sieberen Hoekstra deed me denken aan wat wijlen Wim Duisenberg ooit zei, toen iemand vroeg of het toelaten tot de eurozone van landen als Griekenland wel zo’n goed idee was: ‘Griekenland zal haar productiviteit en haar overheidsfinanciën aanpassen; ze zullen wel moeten’. Ze moesten ook wel, maar ze deden het niet.
Syrië zou veel baat hebben bij democratisering maar die gaat er niet komen want Syrië heeft veel minderheden en het is geen rechtsstaat. Die combinatie maakt democratie illusoir. Sjiieten, Alawieten, Druzen en christenen kunnen het risico niet lopen dat zij door de soennitische meerderheid worden platgemalen als die het via de stembus voor het zeggen krijgt. Democratie houdt ondermeer in dat de meerderheid rekening houdt met de belangen van minderheden en dat mensen elkaar in dat opzicht kunnen vertrouwen. Dat vertrouwen is er niet in Syrië en het verleden geeft voor een gezond wantrouwen ook alle aanleiding . Lamartine, de Franse dichter en politicus, beschreef in zijn Voyage en Orient hoe het er met het sektarische geweld twee eeuwen geleden voorstond. Dat was precies hetzelfde als vandaag de dag.
Libië heeft naast een seculiere minderheid een meerderheid van soennieten. Daar maakte Chadaffi gemene zaak met de orthodoxe vleugel van de Soenna en zoiets kan in Syrië ook zomaar gebeuren als Assad jr het loodje legt. Zijn die orthodoxen dan erger dan de moordenaar van Hama vraagt U dan misschien en mijn antwoord is: ik weet het niet. Misschien wel, misschien niet, maar dat is mijn punt niet. Mijn punt is dat er van die democratisering niets terecht gaat komen, net zo min als in Egypte, Jordanië, de Golfstaten e.t.q.
Hoe slecht Bashar al Assad is kan ik hiervandaan niet bekijken. Hij was een gerespecteerde oogarts in Londen toen hij werd teruggeroepen naar Syrië omdat men daar zijn broer Maher al Assad al helemaal niet pruimen kon. Zelf was hij er liever weggebleven. Maher is het hoofd van de presidentiële garde, die een flink deel van de moorden van de laatste jaren voor zijn rekening heeft genomen.
Syrië als samenleving deugt niet en hoeveel schuld je daarvoor kunt toerekenen aan de mensen die aan de leiding staan is lastig. Mijn vermoeden is meer aan Maher dan aan Bashar, maar weten doe ik dat niet.
Door de wenselijkheid te poneren van een democratisch regime heb je daar nog niet de voorwaarden voor geschapen. We hebben in Irak en Afghanistan kunnen zien hoe democratisch zaad op rotsige bodem vallen kan. Ook met het Amerikaanse leger bij de hand om de ergste sektarische onlusten de kop in te drukken waren de aanslagen en intriges er niet uit de lucht. Europa heeft een periode van verlicht despotisme van een eeuw of wat nodig gehad ter voorbereiding van de democratie en het algemeen kiesrecht. Het lijkt voor de hand te liggen dat het in Arabië niet anders ligt. Realisme en idealisme moeten elkaar in evenwicht houden en daar leek Martin Janssen meer zicht op te hebben dan Sieberen Hoekstra.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.