Wat fout kan lopen loopt ook fout.

Pieter Hilhorst vermeldt in een column in de Volkskrant van 4/5/10 een bericht uit de International Herald Tribune, dat bij een specifieke controle onweerlegbaar bewijs werd geleverd dat 98% van een groep rijke Griekse belastingbetalers fraude pleegde. Dat is opmerkelijk maar niet vreemd. Als het systeem fraude toelaat dan wordt er fraude gepleegd. Als iedereen het doet en er mee weg komt dan ben je een dief van je eigen portemonnee als je niet mee doet. Op dezelfde manier hebben de Griekse vakbonden hun cliënten aan wie ze overheidsbaantjes uitdelen en brengen die overheidsbaantjes vervroegde pensioenen mee waar onze vut regelingen bleek bij afsteken. Als de overheid niet in staat of bereid is fraude te bestrijden dan wordt er fraude gepleegd. Dat is de consequentie van de enige gedachte van Marx die ooit hout heeft gesneden.
Wat verwonderlijk is, is dat de West Europese landen dit niet hebben gezien voor ze Griekenland en soortgelijke Turkse erflanden toelieten tot de EU en tot de Euro. In Brussel heerst de ideologie. Daar is het verstand op nul gezet. Een andere conclusie is er niet.
Het wordt tijd dat de EU tot bezinning komt. De onverantwoorde vlucht naar voren, waarbij landen tot de economische unie zijn toegelaten die daar nog helemaal niet aan toe zijn is bezig stuk te lopen. Griekenland is de eerste maar niet de laatste. Het wordt tijd om te reorganiseren. Als we niets doen gaat het fout.
Het evident dat de Noord Europese landen een nieuwe Unie moeten vormen met een nieuwe munt. Of Frankrijk en de Iberische landen toe kunnen treden lijkt een vraag. Per saldo denk ik wel, maar Italië waarschijnlijk niet. Het ondervindt daarvoor te veel economische nadelen van een harde munt. Slovenië, Tsjechië, Polen en de Baltische landen wel, maar Roemenië, Bulgarije en andere Balkanlanden niet. Hongarije en Kroatië zijn twijfelgevallen. Van de gelegenheid moeten we gebruik maken om die malle achttiende-eeuwse organisatie van de unie te laten vallen. Geen Europees parlement meer en geen centrale Brusselse bureaucratie. Aparte organisaties voor alle transnationale problemen die we gezamenlijk met andere Europese landen willen aanpakken en een raamverdrag om dat mogelijk te maken.
Het Brusselse circus laten we voorlopig maar bestaan om juridische redenen, maar we zetten het op een laag pitje. Eigenlijk staat het daar als sinds het mislukte grondwet project en daar moet het dan maar blijven. Maar voor de vooruitgang van Europa zijn we afhankelijk van de Noord Europese staten en de rest moeten we buiten de deur houden. Oost Europa moet een eigen Unie opzetten als een late rechtsopvolger van het Habsburgse rijk dat een zo onverdiend slachtoffer geworden is van de Eerste Wereldoorlog. Italië zal het op eigen houtje weer even goed gaan doen als vroeger: volkomen chaotisch maar verder prima.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s