Pronk c.s.

Op het internet kun je de gegevens vinden over de toename van de Co2 uitstoot per land vanaf de ondertekening van het Kyoto protocol in 1998 tot 2004.

Die gegevens zijn interessant. Met een beetje rekenwerk blijkt eruit dat tussen 1997 en 2004 de koolzuuruitstoot wereldwijd is vermeerderd met 18%. Bij de landen die het Kyoto verdrag ondertekend hebben was de toename 21,1%, bij de niet ondertekenaars 10% en bij de USA 6.6%. In Nederland was de toename bijna 13.5%, meer dan dubbel de toename van de US. Wie niet op woorden maar op daden let, zoals men eigenlijk zouden moeten doen, die houdt zijn mond over Kyoto en de VS en die verwacht niet al te veel van latere conferenties als die op Bali. Maar het milieu is niet het enige onderwerp waarbij de werkelijkheid afwijkt van de retoriek.

We hebben in het werkzame leven van Jan Pronk de ontwikkelingshulp zien groeien. In Nederland ongeveer gelijk op met de toename van het nationaal inkomen, zodat de hulp nu miljarden per jaar bedraagt. Jan Pronk is in zijn leven verantwoordelijk geweest voor een substantieel deel van de besteding van al dat geld. Wanneer men de landen buiten beschouwing laat waarvan de economie zo groot is dat onze hulp niet goed meetbaar is, landen dus als India of Indonesië, en men het oog richt op de concentratielanden als Tanzania, dan blijkt dat ook op het terrein van de ontwikkelingshulp de feiten in tegenspraak zijn met de woorden. Het oude ministerie van Pronk, nu samengevoegd met BZ, jubelt dat de Nederlandse hulp zo effectief is. Wie de moeite neemt de publicaties van het ministerie te bestuderen ziet dat dit een holle bewering is die in geen enkel opzicht met feiten wordt onderbouwd.

Er zijn veel mensen in Nederland die blind vertrouwen op de retoriek van Pronk c.s., waarschijnlijk omdat dit aan een diepgevoelde emotionele behoefte voldoet. Niet alleen een meetbaar percentage van ons belastinggeld maar veel particulier geld gaat of rechtstreeks of via instellingen als Oxfam Novib, Unesco en andere naar projecten in de derde wereld. Bestudeert men de globale resultaten, dan blijken gemiddeld in de betrokken landen de uitgaven voor interne en externe oorlogen gestegen en is van een verbetering van de fysieke infrastructuur, van overheidsdiensten die voor iedereen op dezelfde voorwaarden toegankelijk zijn, of van bestrijding van de corruptie alleen in negatieve zin sprake. In Afrika is de toestand gemiddeld achteruit gegaan op alle genoemde punten en in Azië is hij alleen verbeterd waar de landen hun lot in eigen hand hebben genomen en zij niet afhankelijk zijn geweest van de bedelhulp die Pronk daar namens U en mij heeft verstrekt.

Dit is bedrog op grote schaal en de ethische aspecten ervan trekken onvoldoende de aandacht. Niet alleen de mensen in de ontwikkelingslanden worden bedrogen. Al die mensen voor wie de ontwikkelingshulp de plaats in neemt die vroeger werd ingenomen door de offers die hun door de kerk werden gevraagd zijn ook zelf slachtoffers. Hun gevoel dat namens hen wordt goed gedaan aan mensen in verre landen die hun medelijden verdienen is misplaatst en mensen als Pronk komen daar mee weg.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Nederland, onzin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.