God en Sinterklaas.

De gelijkenis tussen de twee is opvallend. Beiden een grijze baard, een ernstig maar vriendelijk gezicht; machtig zijn ze beiden ook en goedertieren en geadoreerd door jong en oud. Ze bestaan niet echt, maar zijn een projectie van maatschappelijke wensen en noden. Een projectie van iets, maar van wat?
Sinterklaas is een verklede man, maar de valse baard, de mijter en het kostuum zouden het ook bij kleine kinderen niet doen zonder het enthousiasme van iedereen en de voorbereiding die er thuis en op school heeft plaats gevonden. De grote mensen, waar de kinderen toch van op aan moeten kunnen als het gaat om nieuwe informatie, houden Sinterklaas in leven. Alleen door hun inbreng kunnen ook de kinderen in de Sint blijven geloven, ook als ze eigenlijk al een beetje twijfelen. Met God is het niet anders. De hele samenleving was vroeger ingericht alsof hij echt bestond en dan deed hij het ook, voor de meesten van ons in ieder geval. Wie niet in Hem geloofde plaatste zich buiten de samenleving. Die bedierf het niet alleen voor de anderen, maar maakte zich zelf tot iemand die onberekenbaar was en niet meer helemaal te vertrouwen. De atheïsten van de achttiende eeuw moesten zich verenigen in geheime genootschappen als de vrijmetselaars om overeind te blijven. Kwamen ze uit de kast dan konden ze een maatschappelijke carrière wel vergeten. Zo belangrijk was God en zo belangrijk is de samenleving.

Dat God voor een belangrijk deel samenviel met de samenleving was zeker waar in de tijd dat ieder volk zijn stamgod had. Ook de Jahweh van Israël begon zijn carrière als stamgod. Maar behalve het volk Gods – Abraham en zijn nazaten – behoorde na de Babylonische gevangenschap ook de rest van de wereld tot zijn domein. Jahweh Elohim was beiden, een projectie van Israël en van de wereld die hij in zes dagen had geschapen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geloof. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.