Verstand is geen discriminatie.

Op een weekeinde, ruim drie jaar geleden stond het zoveelste artikel in het Parool over de speech van Obama naar aanleiding van de vrijspraak van de politieman die Trayvon Martin had doodgeschoten. Het artikel eindigde met de gebruikelijk conclusie dat het slechter gesteld is met integratie en discriminatie in de VS dan eerder werd gedacht. Men deed in Amerika alleen alsof men niet discrimineerde omdat het niet langer politiek correct was om dat te laten merken.
Tot nu toe ben ik geen artikel of TV uitzending tegen gekomen waarin iemand naar aanleiding van het incident zegt dat het heel verstandig is om je autodeuren af te sluiten in Miami als je door een zwarte buurt rijdt of dat vrouwen in de Amsterdamse tram niet voor niets hun tasjes beter vast houden als een groepje Marokkaanse pubers in de buurt komt staan.
Ik vind het onzin om mensen daar een verwijt van te maken en ik vind daar ook ethisch iets niet mee in orde. Wel hoor je je te wapenen tegen gewoontes als op een receptie aan een willekeurig langslopende zwarte man te vragen of hij een drankje voor je wil halen. Dat zijn slechte manieren. En als je keurige buren zwart zijn is het onfatsoenlijk om ze anders te behandelen dan blanke buren, want in die situatie heb je alle tijd en gelegenheid om te kijken met wie je van doen hebt. Omdat ik niet in Amerika ben opgevoed heb ik met dat laatste geen problemen, maar ik kan het achteraf nogal stom van mezelf vinden om mijn deuren niet op slot te hebben gedaan als ik door de Bronx rijd. Het is toch een loos gebaar om zoiets expres niet te doen omdat je dat discriminerend vindt van je zelf?

Ik vond het fout van Obama dat hij de gelegenheid voorbij heeft laten gaan om de zwarte gemeenschap uit te leggen dat zij ook een taak heeft bij het wegnemen van vooroordelen. De ouders van Trayvon Martin hadden de jongen zo moeten opvoeden dat hij niet door een blanke gated community zou lopen, als hij daar niets te zoeken had en al helemaal niet als hij zich daarbij had opgetuigd als de gemiddelde zwarte straatrover. Dat moet je, als je zwart bent, gewoon niet doen. En je kunt ook met een bewaker die je aanspreekt in discussie gaan in plaats van hem boos met zijn hoofd tegen de grond te beuken.
Alles wat zwarten doen om vooroordelen te bevestigen is even erg en een stuk dommer dan de terughoudendheid die blanken nog steeds vertonen in hun gedrag tegenover deze medeburgers. Het gaat niet aan om je te beklagen over de werkelijkheid als je zelf niets doet om die te veranderen.
Natuurlijk kan dat laatste van Obama niet gezegd worden, maar hij verkeerde acht jaar in een positie om de zwarte bevolking uit te leggen dat discriminatie van twee kanten komt en dat je de extreem hoge criminaliteit van de zwarte bevolking niet aan hun blanke medeburgers hoort te verwijten.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in zo maar wat. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s