Overheid en ICT.

Vijf jaar geleden stond er in de Volkskrant een aardige analyse van Sheila Sitalsing van wat er fout kan lopen als overheden in Nederland ICT- projecten ter hand nemen. De overheid als opdrachtgever heeft te weinig verstand van zaken. Zij kan geen behoorlijke specificatie maken van de eisen waaraan het systeem moet voldoen. De ICT-ondernemer wil graag de opdracht binnen halen en geeft te weinig tegengas. Hij neemt de opdracht aan tegen een te laag bedrag en met onrealistische toezeggingen over de tijdsduur. Zijn winst haalt hij uit het meerwerk. De termijnoverschrijdingen zijn een gevolg van alle veranderingen die in de oorspronkelijke specificaties moeten worden gemaakt. Dat die oorspronkelijke specificaties niet deugden en dat de ICT ondernemer dat ook heel goed wist wordt onder het tapijt geschoven. De overheid wil niet met haar eigen onvermogen worden geconfronteerd en de ICT mensen niet met hun commerciële handigheid, die eigenlijk een vorm van fraude is.
De Tweede Kamer heeft ooit eens besloten een onderzoek in te stellen naar de oorzaken van de voortdurende mislukkingen en overschrijdingen. Als dat onderzoek goed wordt uitgevoerd zal er uitkomen wat Sheila Sitalsing zo keurig voor ze in de Volkskrant heeft samengevat. De oplossing voor het probleem ligt voor de hand. De overheid heeft dringend een ZBO nodig met uitgebreide wettelijke bevoegdheden om voor alle Nederlandse overheden de invoering en het onderhoud van ICT-systemen te begeleiden. Bij die ZBO zullen de deskundigen moeten worden opgeleid die bij andere overheidsinstellingen werkzaam zijn en de kostenbesparing die dat mee zal brengen zal de kosten van het nieuwe apparaat met duizenden procenten overtreffen. Wanneer de overheid naar bezuinigingen op lange termijn zoekt dan is dit een voorbeeld.
Ik zou wel een geleerde fysicus kennen met veel ervaring in de ICT, die bereid en in staat zou zijn zo’n overheidsapparaat op te zetten en te leiden. Zo iemand kent dan weer genoeg collega’s uit zijn wereldje die hij aan kan trekken om de top van het nieuwe apparaat te bemannen. Maar het is een wereld die ver af staat van de overheid en de politieke partijen en het is daarom niet te verwachten dat de onderzoekscommissie van de Tweede Kamer snel met dit soort aanbeveling zal komen.
We denken vaak dat het alleen de overheid is die met dit soort problemen zit, maar dat is niet zo. Ook veel grote bedrijven managen hun ICT slecht en dat komt omdat het belang van informatie en communicatie technologie nog steeds onderschat wordt. Er zitten weinig ICT deskundigen in raden van bestuur. Banken zijn daar een goed voorbeeld van. Als er ergens de concurrentieslag gewonnen kan worden dan is het daar, maar in de raden van bestuur zitten overwegend mensen met grote netwerken en sociale kwaliteiten maar met weinig verstand van de zaken waar het in het bankbedrijf om gaat.
In het algemeen zijn het de familiebedrijven die hun IT het beste op orde hebben en dat komt omdat ze door ondernemers worden geleid.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in bedrijfsleven, overheid. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s