Europa, het wordt de hoogste tijd!

Het onderzoeksbureau Lombard Street Research had voor de PVV uitgerekend wat de voor- en nadelen zouden zijn van een terugkeer naar de gulden. Het CPB, toen nog onder Teulings, heeft dat rapport nagerekend en kwam tot andere conclusies.
Robert Giebels, een journalist van de Volkskrant en net als Wilders van Limburgse afkomst vond dat zijn streekgenoot de kritiek van het CPB nu maar hoorde te aanvaarden, omdat hij zich wat het doorrekenen van de bezuinigingen op het Catshuis betreft, ook aan het advies van het CPB had gebonden. De logica van dat standpunt is voor niet-Limburgers waarschijnlijk niet helemaal te volgen, maar ik kom ook uit die streek en ik snap het wel.
Belangrijker is denk ik toch dat het hele onderwerp uittreden uit de euro en terugkeer naar de gulden wat de voor- en nadelen betreft een perfecte non-issue is. Nederland gaat de munt van Duitsland niet loslaten, of dat nu de Euro of de Duitse Mark is en daarbij doet het er al helemaal niet toe welke naam die munt zou hebben. Als Duitsland in de Euro blijft doet Nederland dat ook en als Duitsland uitstapt gaat Nederland mee.
Technisch is het uitstappen van de Noordelijke Europese landen beter dan het opstappen van Griekenland en een paar andere Zuidelijke landen, maar die Zuidelijke landen zijn het die de nadelen van een harde munt niet langer dragen kunnen. En al die bezuinigingen die deze landen nu door de strot worden geduwd gaan hun niet helpen en brengen de werkloosheid daar niet omlaag. Het is een spookachtig gebeuren, als je het goed bekijkt.
Dat er nog niets in de richting van een grondige hervorming van de euro is gebeurd, komt omdat men in de crisislanden de gevolgen daarvan niet helemaal overzien kan en omdat men in Brussel en Frankfurt bang is voor het verlies van vertrouwen op de financiële markten, die zoiets teweeg zou brengen. Bovendien is men bang voor het uiteenvallen van de Unie. Maar dat zijn verkeerde redenen. Het vertrouwen is weg en blijft weg, niet alleen op de markten maar ook in de Unie zelf. Iedereen wacht tot men in Europa orde op zaken heeft gesteld en daarvoor is het nodig dat de euro band tussen Zuiden en Noorden wordt doorgeknipt, zo snel mogelijk.
Voor een herstel van de Griekse economie is een zachtere munt een absolute voorwaarde en dat geldt intussen ook voor Spanje en Portugal. Frankrijk moet het zelf maar bekijken.
Italië is een geval apart. Daar zou men beter Midden Italië terug kunnen geven aan de paus en Zuid Italië en Sicilië aan de Mafia. Het Noord Italië dat dan overblijft is een van de economisch sterkste landen van Europa en redt het best in een Noordelijke euro.
Dat alles neemt niet weg dat een verlaging van de kosten van de overheden voor alle EU landen een must blijft. Maar dat kan niet met de kaasschaaf. Men zal serieus moeten kijken wat de noodzakelijke overheidstaken zijn, zowel nationaal al Intra-Europees. Dan moet men die opnieuw organiseren met gebruikmaking van moderne technieken. Overbodige taken moet men schrappen en overbodige overheidsdienaren ontslaan. Dat kost iets in de orde van grootte van tien jaar en die tijd moet men er ook voor nemen. Daarna zal Europa de concurrentie met de hele wereld weer aan kunnen en kan er misschien ook op den duur weer een gemeenschappelijke munt komen. Maar als we nu niet erg ons best doen om de Europese Unie te hervormen en zo bij elkaar te houden, valt hij straks van zelf wel uiteen. Dan haat iedereen Merkel die dat niet verdiend heeft en Dijsselbloem, die zo zijn best doet. En dan mislukt het Europese project om heel verkeerde redenen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s