De politiek in België.

Yves Leterme, de oud-premier van België, zou op 14 november 2011 een lezing houden in München, op het instituut van Prof. Dr. Dr. h.c. Hans-Werner Sinn.
Hans-Werner Sinn is voorzitter van het IFO instituut, een universitaire instelling voor overheidsfinanciën. Dit instituut had kort daarvoor een paper gepubliceerd waarin gewaarschuwd wordt voor de z.g. Target loans, die niet op de balans of de weekstaten van de ECB voorkomen omdat de ECB constateert dat de gezamenlijke rekeningen courant van de eurolanden bij de ECB toch per definitie op nul uitkomen.
Dat klopt wel zegt Sinn en ik citeer hem voor het gemak maar even:
Die Target-Salden zu verstehen ist nicht einfach. Sie seien bedeutungslos, weil sie sich im Euroraum aufheben, schrieb die Bundesbank. In der Tat, zwischen Schuldner und Gläubiger heben sich die Forderungssalden immer auf. Das ist zwar wahr, beruhigt aber den Gläubiger nicht.

De Target saldi staan met andere woorden voor rekening courant vorderingen en schulden waar de landen met een exportoverschot de crediteuren zijn en met een importoverschot de debiteuren. Ze zijn vanaf 2007 in snel tempo opgebouwd en bedroegen toen Leterme zijn lezing hield tegen de vierhonderd miljard euro en zijn sindsdien blijven groeien[1]. De crediteuren en debiteuren zijn respectievelijk de Noordelijke en de Zuidelijke eurolanden. De targetsaldi versterken dus de bestaande wanverhoudingen in de eurozone en maken het nog moeilijker dan eerder werd aangenomen voor landen als Griekenland om terug te keren naar een zelfstandige munt. Of, als U wilt, het maakt het nog moeilijker voor de Noordelijke landen om te leven met de gevolgen van een Grieks faillissement. Wat ze overigens wel zullen moeten doen om ooit van de ellende af te komen.
Maar terug naar Yves Leterme, die zijn lezing in München had afgezegd wegens drukke “ministeriële werkzaamheden”. Zouden die werkzaamheden te maken kunnen hebben, vraagt men zich af, met de ontdekking elders in Duitsland dat in België net als in Griekenland met de overheidscijfers was geknoeid[2]?
Men heeft in de German Economic Review met behulp van de wet van Benford[3] de euro-overheidscijfers onderzocht op fraude. Tot niemands verbazing kwam daaruit dat Griekenland gefraudeerd had maar daarnaast tot verbazing van velen dat dit ook gold voor België. Aangezien het bijna ondenkbaar is dat dit aan de Vlaamse kant is gebeurd zal er nu serieus onderzoek plaats vinden in de francofonie en bij het federale ministerie van Didier Reynders. Yves Leterme had het te druk om naar München te reizen en kreeg daarna kennelijk ook meer haast om zijn baan bij de OESO te aanvaarden.

Zoals wij vroeger in de geschiedenisles leerden loopt er een lijn van cultuurverschillen door Europa die merkwaardig veel lijkt op de oude grenzen van het Romeinse rijk. Limburg en de Wallonie liggen aan de Romeinse kant en Vlaanderen en Noord Nederland aan de kant van de barbaren. Griekenland en Italië vormden de kern van de klassieke beschaving, waarin corruptie en nepotisme welig tierden.
Helemaal serieus nemen moet men zulke oude geschiedenisleraren niet, maar helemaal onzin is het aan de andere kant ook niet wat ze beweerden. De wereld is snel aan het veranderen, maar toen ik zestig jaar geleden voor het eerst in Italië kwam viel mij op dat de inrichting van oude herenhuizen in Limburg veel meer leek op die in Palermo dan op die van mijn Groningse familie in Usquert en Uithuizermeeden. Tempora mutantur maar soms toch minder snel dan we graag denken.

[1] http://www.princeton.edu/jrc/events_archive/repository/inaugural-conference/Sinn_ECB_Rescue_Facility.pdf
[2] Fact and Fiction in EU-Governmental Economic Data German Economic Reviewhttp://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1468-0475.2011.00542.x/abstract.
[3] De wet van Benford is vernoemd naar de natuurkundige Frank Benford, die in het jaar 1938 een wetenschappelijk artikel publiceerde waarin hij, op basis van empirisch bewijs, een wet beschreef die stelt dat de verdeling van de begincijfers van getallen die deel uitmaken van een dataset logaritmisch verdeeld zijn en geen uniforme verdeling volgen, zoals men intuïtief zou verwachten. Deze wet stelt dat de kans dat een willekeurig getal in een dataset begint met het cijfer d epsilon {1,2,…,9} gelijk is aan P (begincijfer = d) = log10 (1+1/ d) .Volgens deze wet komen getallen met een laag begincijfer (1, 2 of 3) vaker voor dan getallen die beginnen met een hoog begincijfer. Zo is de kans dat een willekeurig getal uit een dataset begint met het cijfer 1 ongeveer gelijk aan 0.30 terwijl de kans op een 9 als begincijfer ongeveer gelijk is aan 0.046. Helaas voldoen niet alle datasets aan de wet van Benford. Zo geldt bijvoorbeeld dat getallen die gegenereerd zijn aan de hand van een random proces, zoals loterijgetallen of dobbelsteenworpen, niet de verdeling volgen die de wet van Benford voorschrijft. De wiskundige Theodore Hill heeft aangetoond dat een dataset aan de wet van Benford voldoet indien de verdeling van de getallen waaruit deze dataset is samengesteld een combinatie is van andere verdelingen. Om deze reden voldoet accountingdata (bij benadering) aan de wet van Benford. Een simpel voorbeeld is het bedrag aan openstaande vorderingen dat berekend wordt door het aantal verkochte producten, dat een bepaalde verdeling volgt, te vermenigvuldigen met de prijs per product, welke afkomstig is uit een andere verdeling.
De wet van Benford kent vele toepassingen in de praktijk. De belangrijkste toepassing van deze wet bevindt zich op het gebied van fraudedetectie in financiële overzichten van bedrijven, zoals boekhoudingen. (Aziz Mohammadi Mohammad Aziz@gmail.com)

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in België, overheid. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s