Turkije

Op de opiniepagina van de Volkskrant van 20/4/12 stond een artikel van Dennis l’Ami, die erbij vermeldde verloofd te zijn met een Turks meisje. Of die persoonlijke omstandigheid te maken heeft met de merkwaardige opvattingen die hij in dat artikel over Turkije ten beste geeft, weet ik niet, maar je zou het vermoeden. Het aantal feitelijke onjuistheden is te groot om het te wijten aan slordigheid of een gebrek aan historische kennis.
Ik loop het even langs. Onder een bondgenootschap verstaan we in het algemeen iets anders dan een handelsverdrag. Wat er in 1612 tot stand kwam tussen Turkije en Nederland was niet eens een handelsverdrag. Eigenlijk was het niet meer dan een eenzijdige toestemming van de Sultan aan Nederlanders om op zijn gebied handel te drijven.
Het concilie van Nicea, dat in 325 door de Romeinse keizer Constantijn de Grote werd georganiseerd, vond plaats in een tijd dat niemand in Europa nog van Turken had gehoord. Die woonden toen nog ver weg in Turkistan en zouden pas eeuwen later deze kant op komen. Ook dat de joods-christelijke traditie in Nicea zou zijn begonnen is een vergissing. In Nicea werd juist vaarwel gezegd tegen de bestaande vroegchristelijk-joodse tradities. De goddelijke en tegelijk menselijke aard van Christus en het leerstuk van de Drievuldigheid zijn beide ideeën die in een joodse traditie niet thuis horen. Nicea is bovendien niet alleen de geloofsbelijdenis van Rome, maar ook van alle orthodoxe en protestantse kerken. Dat Una Sancta Catholica uit de geloofsbelijdenis heeft alleen in de verte iets van doen met wat we tegenwoordig de Rooms Katholieke Kerk noemen.
Paulus, Jezus van Nazareth en de geschriften van Plato, ze hebben alle drie niets met Turkije te maken, al zijn de woonplaatsen van Paulus en Jezus eeuwen later in het rijk van de Osmanli komen te liggen. De verovering door de Turkse ongelovigen maakte dit deel van het oude Romeinse rijk moeilijker toegankelijk voor de Europese christenen en de Turk werd daarom hier in Europa algemeen en terecht voor de grote vijand gehouden. Tweemaal heeft men in Istanboel geprobeerd om de rest van Europa te veroveren en tweemaal hebben we ze alleen met een uiterste krachtsinspanning buiten de deur weten te houden.
Moestafa Kemal Ataturk heeft een eeuw geleden het nieuwe Turkije op weg naar de Europese beschaving gezet, maar Erdogan c.s. doen nu hun best de geschiedenis op dat punt terug te draaien. Vóór de tijd van Ataturk was van een verbondenheid tussen Europa en Turkije nooit sprake, ondanks de handel die er o.a. door Nederlanders gedreven werd.
Het is waar dat er nu miljoenen Turken naar Europa geëmigreerd zijn, vooral naar Duitsland. Dat die democratische tradities mee genomen zouden hebben is een gotspe, om niet te zegen een botte leugen. De traditie van de grijze wolven zal l’Ami bedoelen en van de etnische conflicten tussen Turken en Koerden. Wat er in Klein Azië aan Griekse en Byzantijnse beschaving bestond is niet van Turkse oorsprong en voor zover het de Osmanli’s overleefd heeft doet Erdogan nu zijn best er een einde aan te maken.
De idee dat wij ons van Turkije zouden vervreemden in plaats van andersom is absurd. Het is Erdogan die afstand neemt van Europa, onder andere door al die journalisten en militairen die het niet met hem eens zijn in het gevang te stoppen. Het zijn Gul en Erdogan die het islamisme in het Turkse publieke leven hebben toegelaten en het daarmee van de beschaafde wereld vervreemden.
Dat er hier in Nederland wat wantrouwig gekeken wordt naar de Turkse welvaart lijkt me alleen maar gezond. Men heeft hier kennelijk een goed geheugen. Een generatie geleden werd er druk geïnvesteerd door Nederlandse bedrijven in het Midden Oosten en de meesten zijn er van een koude kermis thuis gekomen. Turkije wendt zich nu weer tot het Midden Oosten en wij zouden er verstandig aan doen onze vingers er niet voor een tweede keer aan te branden.
Turkije is ongeveer even groot als West Europa en in een paar generaties zal het misschien wel evenveel inwoners hebben. Nu al wonen er meer mensen in Istanboel dan in heel Nederland. Dat het land een BNP heeft dat bijna even groot is als dat van Nederland zegt dus weinig. Per hoofd van de bevolking is het erg veel minder dan in Europa en als het aan Erdogan ligt zal de economische zeepbel daar zijn gebarsten zijn lang voor Turkije qua inwoners Europa zal hebben ingehaald.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, europa, geschiedenis, Midden Oosten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s