Hans Schnitzler.

Κρῆτες ἀεὶ ψεῦσται. Dat staat voor ‘Kretenzers liegen altijd’, in het Grieks. De bewering is – als zij afkomstig is van een Kretenzer – niet waar of onwaar. Zij is zinloos. Het is de leugenaars paradox van Epimenides en een logisch probleem waar filosofen zich door de eeuwen heen hebben bezig gehouden. Als het onderwerp U interesseert lees Tarski en Davidson[1].
Wanneer Hans Schnitzler, de filosoof van de Volkskrant, op woensdag 17/4/13 de volgende uitspraak van Rutte een ‘leugenaars paradox’ noemt, dan heeft hij in de filosofieles even niet zitten opletten.
Rutte zei: ‘Laten we met zijn allen het Centraal Planbureau verslaan’, waarmee hij de Nederlandse bevolking opriep om haar koop- en spaar gewoonten te veranderen. Hij deed dat in de hoop dat dit de economie een oppepper zou geven. Schnitzler merkte op dat dit impliceerde, dat de uitgangspunten van het CPB geen wet van Meden en Perzen zijn en dat de regering dus ongelijk heeft door ons een beleid door de strot te duwen dat wel van die uitgangspunten uitgaat.
Maar de economische verwachtingen van het CBS zijn geen wet van Meden en Perzen. Zij vormen de meest waarschijnlijke uitkomst van een aantal vaststaande feiten en op waarschijnlijkheden gebaseerde veronderstellingen. Er is voor zover ik weet nog nooit een verwachting van het CPB precies uitgekomen. Soms zijn de afwijkingen van de verwachtingen heel aanzienlijk. Iedereen weet dat, maar de verwachtingen zijn een richtpunt voor beleid en met al hun onzekerheid beter dan niks.
Ik denk niet dat iemand, ook Rutte zelf niet, zal hebben verwacht dat zijn oproep erg grote gevolgen ging hebben. Mensen baseren hun uitgaven nu eenmaal niet op de wensen van een regeringsleider. Hij dacht misschien: baat het niet het schaadt ook niet en dat is natuurlijk ook zo.
Waarom Schnitzler zijn vooringenomenheden zo de vrije loop laat is niet duidelijk. Het past in elk geval niet bij een filosoof, die zich zo regelmatig op Socrates beroept.

[1]https://www.jstor.org/stable/42969103?seq=1#page_scan_tab_contents

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s