Een bijzondere literatuur docent.

Karel van het Reve doceerde Slavische Letterkunde aan de Universiteit van Leiden. Maar van de ongeveer zevenduizend bladzijden van zijn verzameld werk zijn er maar een handvol direct gewijd aan zijn leeropdracht, te weten de geschiedenis van de Russische literatuur. Wat Van het Reve schreef was zelf literatuur, d.w.z. het was erg fraai Nederlands en het is een genoegen om het te lezen. Het gaat bovendien bij hem vaak over Rusland en de Russische schrijvers. Je zou goed vol kunnen houden dat hij hiermee op een speciale manier vorm gaf aan zijn leeropdracht en dat geen enkele van zijn collega hoogleraren ook maar in zijn buurt kwam wat betreft productiviteit en kwaliteit van het geschrevene in het kader van deze leeropdracht.
Maar zelf zag hij dat waarschijnlijk anders. Wie zijn Huizinga lezing[1] kent zal niet vlug meer geloven dat hij zijn eigen productie in het kader van de literatuurwetenschap had willen zien. Hij gaf Russische les, in uitgebreide zin en Literatuurwetenschap vond hij onzin. Tenminste, hij vond onzinnig wat de meesten van zijn collega’s onder dat vak verstonden. Hij was dol op schrijvers en op wat dat soort mensen bewoog om te gaan schrijven. Dat gold ook voor hem zelf. Een aardig autobiografisch stukje over het onderwerp kunt U vinden in deel V van het verzamelde werk op bladzijden 917-920[2]. Het heet Schrijven in Amsterdam en gaat onder meer over de roman Doktor Faustus van Thomas Mann en over München. De Nederlandse en de wereld literatuur komen uitgebreid langs en het slot van het verhaal is dat hij eigenlijk alleen gelezen wil worden in het Amsterdam van 1937. En dat bestaat niet meer.
________________________________________
[1] Opgenomen in Een dag uit het leven van de reuzenkoeskoes en in deel IV van het verzamelde werk. Ook te vinden in de gebundelde essays van Playboy
[2] Ook in Het land der Letteren, Van Dis en Hermans, Meulenhoff 1982

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in karel van het reve, literatuur. Bookmark de permalink .