Besluiten zonder overzicht.

De brand in de woontoren in Londen is ontstaan doordat een aannemer brandbare afdekpanelen gebruikte in plaats van vuurvaste. Dat was op het hele project 5000 pond goedkoper, hebben ze achteraf uitgerekend.. Hoe komt zo’n man aan zo ’n beslissing , denk je dan. En het antwoord is waarschijnlijk dat het een computer is geweest in plaats van een mens die dit besluit heeft genomen. Aannemers gebruiken computerprogramma’s om uit te rekenen wat de meest efficiënte methode en tegelijk de goedkoopste manier is om een project af te werken. Als in dat programma geen rekening wordt gehouden met brandbaarheid en de brandgevaarlijke panelen zijn goedkoper, dan krijg je die aangereikt van de computer.
Er is voorlopig geen vervangingsmiddel voor mensen die het geheel van een operatie kunnen overzien. Alleen wie precies begrijpt hoe iets moet gebeuren kan voorzien waar zich problemen kunnen voordoen. Computers zijn daar nog niet op gebouwd.
Beslissingnemers moeten met andere woorden computers alleen gebruikend als hulpmiddelen en ze moeten kunnen begrijpen wat hun door de computers wordt gesuggereerd. Krijg je iets voorgeschoteld waarvan je de portee niet meer begrijpt, wees dan verstandig en reken het zelf nog een keer na.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in bedrijfsleven. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s