De enquêtecommissie Srebrenica.

De enquêtecommissie die het drama Srebrenica onderzocht wandelde met een grote boog om de verantwoordelijkheid heen van de Tweede Kamer zelf. Maar kamerlid Bakker had zijn les toch wel geleerd: hij had zich zichtbaar voorgenomen dat niemand ooit meer verantwoordelijkheid bij hem zou kunnen neerleggen voor een toekomstige uitzending van militairen.
Hier wreekt zich dat noch in de enquête, noch in het rapport van professor Blom, de onderliggende oorzaak van Srebrenica aan de orde kwam: het bezwijken van de politiek onder de druk van een ondeskundige publieke opinie plus het negeren van het advies van de Nederlandse militairen.
Bij de laatste uitzending naar Afghanistan is zowel de richting van de publieke opinie 180 graden omgekeerd als het oordeel van de militaire deskundigen. Dat laatste omdat de voorbereiding toen in orde was en de geallieerden bereid waren de verzekeringen te geven die voor een redelijke mate van veiligheid van onze troepen nodig waren. In wezen gingen Bakker en D’ 66 toen dus voor de tweede keer en op een vergelijkbare manier de fout in.

Dat Bakker en de zijnen opnieuw de publieke opinie volgden tegen het advies van de eigen deskundigen van de overheid in, bewijst dat een parlementaire enquête niet het geschiktste middel is om het falen van de politiek aan de orde te stellen in een tijd dat het parlement geen controleorgaan meer is van de regering, maar mee regeert vanuit de Kamerbanken.

De overheid is in de jaren na de tweede wereldoorlog een onbestuurbare moloch geworden. Een entiteit waarin de scheiding van machten nauwelijks nog functioneert en die in veel opzichten als monolithisch en oncontroleerbaar kan worden aangemerkt. Omdat het parlement meeregeert in plaats van controleert, vormen de pers en de publieke opinie de enige overgebleven controle op het gedrag van de overheid. Maar ook die functioneren minder dan zou mogelijk zou zijn. De pers heeft in veel opzichten haar positie van objectieve waarnemer prijs gegeven en beïnvloedt overheid en publiek opinie in een door haar zelf gekozen richting. De publieke opinie is gevoelig voor hypes en onderbuik gevoelens. Door dat alles is van een democratie, in de zin van een stabiele en competente overheid die regeert in overeenstemming met de volkswil nauwelijks nog sprake.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geschiedenis, Nederland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s