D’66, een onbegrijpelijke partij.

Bas Heijne is heus geen domme man maar zijn beoordelend en analytisch vermogen laten hem wel eens in de steek. Hij schreef in de NRC over de ruzie tussen Diederik Samsom en Alexander Pechtold en hij gaf daarin Pechtold gelijk. Plasterk zou volgens hem wel degelijk de Kamer verkeerd hebben voorgelicht.
Maar dat was niet waar de ruzie over ging. Pechtold had in de commissie stiekem te horen gekregen dat Plasterk zich vergist had en dat hij bij Nieuwsuur iets gezegd had waar hij later niet meer achter stond. Pechtold kon in zijn motie van wantrouwen alleen maar zeggen dat de Kamer op dat punt niet juist was voorgelicht omdat hij wist dat Samsom niet uit de school kon klappen. Erg frustrerend voor Samsom en goed beschouwd ook nogal vilein van Pechtold. Als je een grafiek zou maken van de betrouwbaarheid van Kamerleden uit die tijd dan komt Samsom ergens bovenaan terecht en Pechtold aan de onderkant. Die man is een rat, heb ik ooit een D’66 lid horen zeggen. Als die man daar gelijk in had, werpt het wel de vraag op waarom die partij deze Pechtold op die hoge functie heeft neergezet.
D’66 is sowieso een partij waar ik weinig van begrijp. Jan Terlouw is er fractievoorzitter geweest, de betrouwbaarheid zelf, maar zijn politiek benul hield niet over. Hans van Mierlo was oprichter en fractievoorzitter. Integer, maar erg lui en hij deed alles zonder enige dossierkennis. Het politieke programma van D’66 is nooit veel verder gekomen dan het kiezen van de burgemeester en nog een aantal andere non issues. Ze noemen zich vrijzinnig democraten, maar veel politieke doelstellingen lijken ze niet te hebben. Een alternatief vormen voor de PvdA, dat is het hoogste doel dat men zich stelt en dat is toch wel pover. Dat je dan iemand als Alexander Pechtold als politieke leider krijgt is misschien dan wel begrijpelijk.
Bas Heijne stelde in de NRC ook het probleem van Zwarte Piet weer eens aan de orde. Rond Zwarte Piet speelt zich een diepe culturele crisis af tussen Nederland en de rest van de wereld, vond Heijne. Hij verwees naar Al Jazeera, Engelstalige uitzending, waar ene Lisa Fletcher het bizar genoemd had dat Nederland het probleem Zwarte Piet niet eens ter discussie wilde stellen. Heijne wil meer begrip in Nederland voor de emoties in de rest van de wereld.
Elders heeft men geen tweede kerstdag. Wel boxing day, in de Angelsaksische landen tenminste, maar dat is niet hetzelfde. Een Amsterdamse wethouder wilde tweede kerstdag als een gewone vrije dag beschouwen die men wel of niet kon opnemen en daar hadden veel mensen bezwaren tegen. Ook had men in het buitenland geen begrip voor fenomenen als Pim Fortuijn, Geert Wilders en Theo van Gogh. Dat alles verontrust Bas Heijne. Volgens hem is men hier in Nederland te vlug verontwaardigd als het buitenland over dat soort dingen anders denkt dan wij zelf.
Waarom hij daar bang voor is weet ik niet, eerlijk gezegd. De meeste mensen die ik ken interesseert het geen bal hoe er in het buitenland over Nederland wordt gedacht en ze worden er dus ook niet boos over. Net als veel andere Nederlanders vind ik zo’n buitenlandse discussie over Zwarte Piet amusant, maar onbelangrijk. Als er één gebruik heeft bijgedragen aan de emancipatie van zwarten in Nederland dan is het de zwarte knecht van Sinterklaas. Heijne mag dan misschien erg te spreken zijn over Barack Obama, maar mijn Nederlandse kleinkinderen zijn veel meer gesteld op Zwarte Piet.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in zo maar wat. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s