Het portret van mijn grootvader.

Mijn bibliotheek heeft twee verdiepingen en op de trap naar boven hangt een portret van mijn grootvader. Dat is geschilderd door mijn jongere broer en het lijkt voortreffelijk. Een gezag hebbende oudere man, toen ongeveer zo oud toen als ik nu ben, geschilderd in tinten groen.
Mijn grootvader vond zelf dat het niet leek, want hij was niet zo groen, vond hij. Dat was hij inderdaad niet, maar de bibliotheek is in English green geschilderd en het portret past daar prima bij.
Die broer van mij was een groot talent, op allerlei terreinen. Hij schilderde en tekende niet alleen heel goed, hij deed met 16 jaar eindexamen HBS B. En vijf jaar later was hij kernfysisch ingenieur, met lof of genoegen, dat weet ik niet meer precies meer, maar wel zoiets.
Jammer genoeg had hij zijn studie in Eindhoven in plaats van in Delft gedaan. Min of meer vanzelfsprekend kwam hij toen in dienst bij Philips. Niet bij het Natlab, wat hij best had gekund, maar op de saaist denkbare afdeling: elektrische weerstanden. Daar heeft hij de rest van zijn leven gewerkt, een tijdlang in het buitenland maar voor de rest in Eindhoven en zonder dat er ooit iets gebeurde dat de moeite waard was om te memoreren. De weg van de minste weerstand, die bewandelde hij en behalve met mij heeft hij daar nooit met iemand ruzie over gehad. Doodzonde vond ik dat, omdat er zoveel dingen waren die hij goed gekund had en waarbij zijn toegevoegde waard zo veel groter zou zijn geweest dan bij Philips en niet alleen voor hem zelf.
Aan het eind van zijn leven hebben we veel bijgepraat, waarbij bleek dat hij mij ook heel goede raad had kunnen geven, zoals bijvoorbeeld dat ik ondanks dat hij en mijn oudere zus beter waren in wiskunde dan ik, dat geen reden voor mij had moeten zijn om een alfa vak te kiezen in plaats van iets bèta-achtigs. Zo gaan die dingen, maar jammer blijft het.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in herinneringen. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s