Pluriformiteit

De familie Bruins Slot heeft generaties lang met de gereformeerde politiek, de journalistiek en de universiteiten te maken gehad. Ze zijn erg Nederlands en tegenwoordig impliceert dat dat ze links zijn
Harm Bruins Slot was een tijd lang voorzitter en later toezichthouder van het KWF, een organisatie waar ik zelf een paar decennia geleden ook bestuurder van was. Maar tot 2008 was hij daarnaast voorzitter van de publieke omroepen, die onder zijn leiding behoorlijk zijn gereorganiseerd en verbeterd. Hij was daarbij een voorstander van pluriformiteit.
Pluriformiteit. Dat betekent in Nederlandse verhoudingen een discussie over de vraag of er bij de publieke omroepen niet alleen linkse meningen en links gekleurde feiten naar buiten zouden moeten worden gebracht, maar ook rechtse. Daar zat denk ik ook zijn probleem. Moesten die nieuwe meningen komen van de Nederlandse journalisten, die volgens de laatste gegevens ruim boven de 90% links stemden? En heeft dat percentage iets te maken met de journalistieke onafhankelijkheid?
Ik denk het wel; de journalisten die er al zitten bepalen in belangrijke mate wie hun nieuwe collega’s worden en de mensen die rechts zijn worden niet uitgezocht ook al kunnen ze nog goed schrijven. Als er per ongeluk toch een door het net komt, dan voelt die zich bij de media niet erg thuis en vertrekt weer vlug, liefst met een gouden handdruk. Of hij houdt zijn mond over politieke en sociale onderwerpen. Hij of zij beperkt de bijdragen dan tot het puur technische gedeelte van de journalistiek.

Wie daar verandering in wil brengen zal aan de macht van het collectief moeten komen en dus betekent pluriformiteit eigenlijk de journalistieke onafhankelijkheid ter discussie stellen. Maar misschien is het allemaal vooral een kwestie van woordgebruik. Daar zijn journalisten sterk in, dat is nu eenmaal hun vak. Er zullen er daarom niet veel zijn die door Bruins Slot op dit punt voor de gek gehouden zijn. Als journalisten van de publieke omroep niet alleen de grachtengordel, waar ik woon, moeten representeren maar ook Middelharnis, waar grachtenmensen nooit komen, dan moet er iets veranderen in de onafhankelijkheid van de journalisten. Uit ons zelf gaan wij dat niet doen.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in maatschappelijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.