homo ‘s

Het oude testament veroordeelt homofilie op dezelfde voet als de Koran. Haar andere dochter, het nieuwe testament van de christenen doet dat minder expliciet, maar aangezien Jezus niet kwam om de wet opzij te zetten maar om haar te voltooien mag men er vanuit gaan dat ook het nieuwe testament de homofilie verbiedt. Aangezien dat ook geldt voor andere buitenechtelijke liefdesrelaties hoeft daar niets bijzonders achter gezocht te worden. Het gaat niet om de homofile liefde die verboden wordt maar het beoefenen van geslachtsverkeer buiten de enige toegestane relatie, het huwelijk. Zoals de Christus ook vermeed de doodstraf te bevestigen van de overspelige vrouw, zo heeft hij nergens de homofilie gecriminaliseerd, met uitzondering van de pedofilie, de seks met kleine kinderen.

Liefdesrelaties zonder seksuele component zijn niet ongewoon binnen het christendom. Als Johannes niet zijn broer was dan was hij stellig de beminde vriend van Jezus en ook de relatie tussen Karel de Grote en Roeland had veel van die tussen Achilles en Patroclus of die van David en Jonathan. Al de hoofse liefdesverhalen uit de Middeleeuwen waren aseksueel, iets wat we in de tegenwoordige tijd ons moeilijk voor kunnen stellen en wat in de praktijk ook best wel eens anders zal zijn geweest, maar dat doet er niet veel toe. Veel van die verhalen hebben toch nauwelijks een historische basis en het gaat meer om de mythische dan de historische inhoud.

Seksuele relaties hadden een functie in de voortplanting en liefde stond daar min of meer los van. Liefde was een bonus aan de ene kant en een onberekenbare en daarom gevaarlijke factor aan de andere kant. Overspelige relaties waren een maatschappelijk kwaad, ze bedreigden relaties en de familiebanden die daarop waren gebouwd. Het is niet voor niets dat veel van de grootse mythische tragedies uit overspelige relaties voorkomen. Het stond in het centrum van de aandacht omdat tot de moderne tijd alle samenlevingen op familiebanden waren gebaseerd, zoals zij dat buiten de Westerse samenleving nog steeds zijn.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in geloof. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.