Democratisch staatsbestel.

Mark Rutte ziet er goed uit, is charmant, kleedt zich prima en communiceert ook goed. Dat zijn allemaal eigenschappen die een politicus of een tv journalist goed van pas komen. Persoonlijk vind ik hem aardiger en lijkt hij me ook competenter dan de Ken van de Barbie van mijn kleindochter.
Waar hij niet erg goed in lijkt te zijn is in het begrijpen wat er in Nederland en Europa gebeurt en in het bedenken van maatregelen die de Nederlandse samenleving in veilig vaarwater kunnen brengen.
Hij kan zich tijdens onderhandelingen zo maar een paar miljard euro vergissen en lijkt daarbij niet altijd door te hebben om hoeveel geld het daarbij gaat. Misschien ziet hij zoiets ook wel niet als zijn taak. Misschien zijn politici werkelijk alleen maar spreekbuizen van hun ambtelijke apparaten en van de partijen die ze naar voren schuiven. Misschien heeft hij bij zo’n incident als met die miljarden alleen maar zijn stukken niet goed doorgenomen en doet het er weinig toe, omdat hij toch niet degene is die de beslissingen neemt. Aan de ene kant hoop je het, want als mensen als Rutte in Nederland echt de beslissingen zouden nemen was het slecht met ons gesteld, maar van de andere kant ben je er bang voor, want van een democratisch systeem is er dan eigenlijk geen sprake meer. We stemmen toch op de VVD of doen dat juist niet vanwege Rutte. En dat zou zinloos zijn als hij alleen maar optreedt voor de Bühne terwijl anderen aan zijn touwtjes trekken.
In dat geval zouden er bij de politieke partijen en op de ministeries mensen moeten zitten aan wie we het beleid wel zouden moeten kunnen toe vertrouwen. Dan zou het van belang zijn om die mensen te leren kennen. We leven toch in een democratisch land en het is het privilege van ons als bevolking om te besluiten of we het wel of niet eens zijn met wat er gebeurt. Als we het niet eens zijn moeten we als kiezers in staat zijn om beslissingnemers weg te sturen. Dat is toch uiteindelijk wat een democratisch staatsbestel betekent?

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s