De gemeenschappelijke Europese munt.

We doen alsof de problemen met de euro iets zijn van de laatste tijd. Dat is niet zo. Berlusconi had in zijn tijd al door wat de problemen met de euro gingen worden en had ook bedacht hoe die het beste konden worden opgelost.
De Griekse, Spaanse en Italiaanse politici die de bezuinigingsoperaties van Brussel en de ECB moeten uitvoeren konden er niet op rekenen dat hun kiezers daar enthousiast over zouden worden. Vooral niet als blijken zou dat de genomen maatregelen de situatie voorlopig alleen maar erger zouden maken. Hij had als Italiaans politicus een direct belang bij een vroegtijdig aanpakken van die problemen.
De impopulariteit van Berlusconi in Noord Europa en de hekel die men daar had aan zijn slechte manieren brachten mee dat de mensen ook niet meer naar hem luisterden als hij iets verstandigs zei. Toen hij ooit suggereerde dat Europa er mee gebaat zou zijn als Duitsland en de andere noordelijke EU landen uit de euro zouden stappen lachten ze hem uit, maar hij had gelijk.
De zuidelijke landen kunnen met de harde euro hun export niet in stand houden. Zelf uit de euro stappen betekent dat ze hun schulden houden in euro’s die daardoor alleen maar harder kunnen worden. In plaats van de schulden te verminderen worden ze er groter van, gerekend in de nieuwe munt. Zouden de noordelijke landen uitstappen, dan zou de koers van de euro dalen, de exportpositie van de Zuidelijke landen verbeteren en hun schuldenlast lichter worden. Zo gek was dat dus niet. Die schulden worden trouwens toch nooit meer in hun geheel terug betaald. Dus daarvoor hoeven we het ook niet te laten.
Berlusconi had gelijk dat Noord en Zuid Europa er onmogelijk dezelfde valuta op na kunnen blijven houden als hun economieën en overheden zo verschillend blijven. Van de verwachting van Duisenberg c.s. dat Noord en Zuid wel naar elkaar toe zouden groeien is niets terecht gekomen en dat was, eerlijk gezegd, ook een ongegronde verwachting.
Eigenlijk had iedereen dat wel kunnen zien door naar het voorbeeld van Italië te kijken. Vanaf 1861 hebben Noord, Midden en Zuid Italië dezelfde munt gehad. Die is continu in waarde blijven dalen, maar zij bleef altijd te hard voor het zuiden en te zacht voor het noorden. Noord Italië bleef daardoor de motor van de Italiaanse economie, maar concurreerde op prijs in plaats van op kwaliteit. De gebrekkige Fyra treinen zijn een rechtstreeks gevolg van deze politiek.
Het zuiden kwam nooit van de grond en bleef continu gesubsidieerd worden door het noorden. Het effect werd wel wat verzacht door de arbeidsmigratie van Zuid naar Noord Italië en door de enorme landverhuizing van Italië naar Noord en Zuid Amerika.
Maar als gevolg van de gemeenschappelijke Italiaanse munt en de grote economische verschillen is Zuid Italië er economisch nooit bovenop gekomen. Wat in Italië in het klein gebeurde staat Europa te wachten in het groot. Het idee van Berlusconi was, met andere woorden, verstandig. In plaats van zich te verzetten tegen het onvermijdelijke zouden de Eurolanden er beter aan doen maatregelen te bedenken waardoor de politieke gevolgen van een loslaten van de gemeenschappelijke munt verzacht kunnen worden. Bijvoorbeeld door een Marshall plan op te tuigen voor Zuid Europa, in plaats van die landen te vragen om zich zelf stuk te bezuinigen.
Men kan in ruil voor steun beter verlangen dat de corruptie effectief wordt bestreden. Daar hebben die landen meer aan en het is een eerste voorwaarde om ooit nog eens te komen naar een werkelijke gezamenlijke Europese economie. De te vroeg ingevoerde gemeenschappelijke munt heeft averechts gewerkt en we moeten er zo snel mogelijk van af.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa, geld en economie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.