Wilders, Montesquieu en Voermans.

De Leidse hoogleraar staatsrecht Voermans vond het kort geding dat Wilders aanspande tegen de staat der Nederlanden intimiderend en achtte het een misbruik van procesrecht, omdat het de staat op kosten joeg. Hij verwees naar het arrest Simmenthal II, dat zoals bekend gaat over de voorrang van het Europese boven het nationale recht en dat ook lagere rechters gebiedt het Europese recht toe te passen, zo nodig door het nationale recht opzij te zetten.
Ik denk dat ik niet de enige was die de hooggeleerde hier niet kon volgen in wat hij noemde ‘zijn juridische bezwaren en details’.
Hij zelf vond trouwens ook het meta juridische aspect hier van groter belang. Hij vond de gang naar de rechter een miskenning van het democratische besluitvorming proces. Wie in de Kamer op een politieke issue een nederlaag leidt en dan naar de rechter loopt, handelt ‘staatsrechtelijk en democratisch respectloos, onheus en verwerpelijk. In een volwassen democratie moet je je verlies kunnen nemen. Dit soort napleitende showprocessen bewijzen ons bestel een heel slechte dienst. Ook advocaten die daaraan meewerken zouden beter moeten weten’ Aldus Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht in Leiden.
In de eerste plaats die veeg uit de pan richting Moszkowicz. Ik zou voor een bestuursrechtelijk of staatsrechtelijk kort geding geen strafrechtadvocaat hebben genomen, maar Wilders vond M. kennelijk niet alleen juridisch maar ook proces-tactisch goed. Hij heeft het recht deze procedure te voeren en daarvoor de advocaat van zijn keuze te nemen. M. doet niets onprofessioneels door de zaak aan te nemen als hij meent dat hij er de kennis voor bezit en Voermans had maar een klacht moeten indienen bij de Orde als hij daar anders over denkt.
Nu de vraag of het staatsrechtelijk en bestuursrechtelijk in de haak is om als rechter op de stoel plaats te nemen van de wetgevende of de uitvoerende macht. Montesquieu vindt dat dit niet hoort, maar de Nederlandse rechters doen dat al sinds jaar en dag.
Voermans had kunnen lezen in deze zelfde krant, waarin hij zijn vertoog tegen Wilders en Moszkowicz hield, dat de burgemeester van Vlagtwedde was teruggefloten door de bestuursrechter in Groningen, toen zij een noodverordening had gemaakt en op grond daarvan besloot een tentenkamp in haar gemeente te ontruimen. Deze wetgevende procedure werd door de president onrechtmatig geacht omdat hij die disproportioneel vond en het besluit werd alleen in standgehouden omdat het intussen al was uitgevoerd en het terugdraaien daarom zinloos was geworden.
Dat Wilders meende dat wat op lager overheidsniveau mogelijk is nu ook maar eens op het niveau van de nationale wetgever moet worden geprobeerd is vanuit een juridisch standpunt voorstelbaar en eigenlijk ook wel interessant. Ik zelf vind de ontwikkeling ongewenst, zelfs zozeer dat ik liever het hele bestuursrecht teruggebracht zag tot de marginale toetsing door de civiele rechter die we hier vroeger kenden en waar we door de bank genomen toen best tevreden mee waren.
Uit het arrest waaraan Voermans refereerde blijkt dat rechters in de lidstaten van het Hof EG de ruimte krijgen om hun nationale wetgeving opzij te zetten, zij het tot nu toe alleen ten faveure van verdragsrecht. Van een Montesquiaans taboe is daarbij kennelijk geen sprake meer en dat Wilders gaat onderzoeken hoever hij deze gebiedsuitbreiding van de rechter op kan rekken is zijn goed recht.
Voermans overdrijft met andere woorden behoorlijk en ook dat de PVV de staat der Nederlanden zou intimideren en op ondraaglijke kosten zou jagen lijkt me eerlijk gezegd nogal een overdreven notie.

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in staatsrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s