Mantelorganisaties.

Ronald Plasterk vond het wel begrijpelijk dat een politieke partij geen subsidie krijgt van het Europese parlement wanneer de partij in kwestie een mantelorganisatie is.
Wat is dat? vraagt U zich dan af, want U bent gemiddeld jong en weet niet wat mantelorganisaties zijn. U denkt misschien dat het iets te maken heeft met mantelzorg, maar dat is niet zo. Mantelorganisaties dateren uit de tijd dat er nog een communistische Internationale was in de wereld en die zette in anticommunistische landen politieke partijen of maatschappelijke organisaties op onder een niet-communistische naam, zoals Volksdemocratisch Front of de Vereniging Verenigd Verzet 1940-1945. Dat waren mantelorganisaties.
Ik geloof niet dat er ooit iets anders mantelorganisatie werd genoemd dan wat door communistische partijen was opgezet met bedrieglijke doelen. Gezien de staat waarin het wereldcommunisme verkeerde toen hij zijn uitspraak deed, vond ik de angst van Plasterk nogal overdreven. Een partij die zich socialistisch wil noemen maar de ondernemingsgewijze productie hoog in het vaandel heeft, mag van mij best in het Europese parlement en die noem ik ook geen mantelorganisatie.
Iets anders is of ik er voorstander van ben dat dit parlement subsidies geeft aan politieke partijen en dat het dan aan die subsidie politieke voorwaarden stelt. In zeker zin ben ik er wel voor omdat we daarmee sluitend bewijs hebben dat die Duitse mijnheer Schultz niet helemaal deugt en dat het met de democratie in dat parlement slecht is gesteld.

Voor iemand als ik, die het E.P. liever vandaag af wil schaffen dan morgen, komt zo’n flater natuurlijk goed uit, al heb ik geen enkele illusie dat ik de politici in dit land kan overtuigen dat Brussel in zijn tegenwoordige vorm een rem is op de Europese samenwerking. Men is daar vast overtuigd dat wie tegen Schultz en Timmermans is, meteen ook een tegenstander van Europa moet zijn en dat wie Europa zegt Brussel hoort te bedoelen.
Ik denk dat, zolang we Brussel hebben en het ideaal van een federaal Europa, het nooit wat worden gaat met die samenwerking. Net als ik trouwens denk dat we altijd in een stagnatie zullen blijven zitten als de Eurozone met een munt blijft opereren die te hard is voor de meeste leden en te zacht voor sommige andere.
Tenslotte denk ik niet dat we nog iets van de saneringsplannen van Italië hoeven te verwachten sinds Monti er de brui aan heeft gegeven.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa. Bookmark de permalink .

3 reacties op Mantelorganisaties.

  1. Daan zegt:

    Zoals informateur Tjeenk Willink gisteren of eergisteren zei is Brussel niet een ander, omdat we daar zelf bij zijn. Verordeningen en – in nationale weggeving om te zetten – richtlijnen worden vastgesteld door de raad van ministers van de lidstaten, NIET door de Europese Commissie. Deze kan alleen voorstellen doen. Voordat verordeningen en richtlijnen van kracht worden, moeten ze eerdt nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Wilt u terug naar de tijd dat de raad van ministers verordeningen en richtlijnen kon vaststellen zonder een parlement als medewetgever?

  2. akasdorp zegt:

    Ik wil af van het Europees parlement. IK vind dat een quasi democratisch orgaan waar we beter zonder kunnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s