De zaak Van Rey.

Als zijn omgeving een hekel heeft aan een verdachte kan dat een belangrijke rol spelen bij het besluit van het OM iemand te vervolgen. Dat bleek in het geval van de Roermondse politicus Van Rey , maar ook bijvoorbeeld in de strafvervolging van Lucia de B.
Als iemand jaren lang als verdachte wordt beschouwd zonder dat er meer voorhanden lijkt te zijn dan een aangifte van de belastingdienst en de vriendschap met een plaatsgenoot, die projectontwikkelaar is, dan moet men zich afvragen of de tam tam die om zo’n zaak gemaakt wordt wel terecht is.
De publiciteit in de zaak Van Rey heeft de politieke carrière van de verdachte ernstig geschaad en zijn functioneren als leidende politieke kracht in het Midden Limburgse gefrustreerd. Dat heeft hij te danken aan alle tenen waar hij op is gaan staan in de loop van zijn carrière, niet alleen in zijn eigen woonplaats en provincie, maar ook in zijn partij en in het parlement, waar hij afgevaardigde is geweest.
De man heeft ontegenzeggelijk veel tot stand gebracht, maar een vriendelijke en licht corrupte Limburger, van het soort waar de KVP en het CDA er zoveel van hebben voortgebracht, is hij niet.
Dat de man naast zijn politieke functie ook ‘in onroerende zaken zat’ staat vast en dat daar dingen bij zijn gebeurd waar de fiscus vraagtekens bij zet zal ook weinig deskundigen verbazen die Limburg en de onroerend goed scene kennen. Maar een strafrechtelijke vervolging wegens corruptie past nu juist weer niet bij het soort politicus dat zo draufgängerisch is als Van Rey.
Het is duidelijk dat het OM hier te hard van stapel is gelopen en de politicus daarmee onrecht heeft aangedaan. De veroordeling van 240 uur taakstraf na al die jaren onderzoek moet denk ik worden gezien als een poging van de rechterlijke macht om het O.M. niet in zijn hemd te laten staan, maar een erg goeie beurt heeft justitie in de zaak Van Rey niet gemaakt
Juist in gevallen waarin iemand bij zijn omgeving niet geliefd is, is het zaak om extra voorzichtig te zijn.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in strafrecht. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.