Over sociologie.

Conformistisch gedrag is niet alleen een kwestie van opvoeding. Het is een biologisch bepaalde behoefte om op punten van belang er geen wezenlijk ander gedrag op na te houden dan de omgeving. De ingebouwde wens, om niet af te wijken van wat als politiek correct geldt, wordt door de samenleving van sancties voorzien. Wie zich afwijkend gedraagt wordt uitgestoten en voor de ernstige gevallen is er het strafrecht.
Maar niet alle samenlevingen zijn in dit opzicht hetzelfde. Wat wij als intolerabel gewelddadig gedrag van moslims zien, wordt binnen de moslim orthodoxie goedgekeurd als een noodzakelijk kwaad ter verdediging van het geloof. Inzicht in dat fenomeen is van groot maatschappelijk belang. Het is een doorslaggevende reden om het ontstaan van moslim getto’s in de beschaafde wereld tegen te gaan. Aldus ongeveer Auguste Comte.
Daarmee is het eigenlijk ook wel duidelijk dat er in het Breivik drama van een beïnvloeding ‘door de tijdgeest’ geen sprake kan zijn geweest. De Noorse samenleving is tegen geweld en Breivik is duidelijk een individuele afwijking. Een geweldpleger in een samenleving van vreedzame mensen. En zoals de Noorse samenleving is de autochtone Nederlandse samenleving ook ongeveer.
Wilders is zelfs vreedzamer dan de meeste andere Nederlanders. Dat is logisch, want hij is in Nederland het belangrijkste potentiële doelwit van de geweldplegers. Maar ook zonder zijn persoonlijke veiligheid erbij te betrekken, Wilders heeft nooit andere dan parlementaire en democratische middelen gebruikt en om iets anders te suggereren is niet helemaal fatsoenlijk. Dat Nederlandse media en politici dat doen, staat wel vast, want anders zou Wilders onmogelijk in het buitenland kunnen doorgaan voor een fascist en een populist die je op één lijn kunt stellen met Le Pen sr of als een soort reïncarnatie kunt beschouwen van Adolf Hitler. Maar politieke correctheid richt zich niet alleen tegen Wilders. Het heeft ook grote invloed op wat in gamma wetenschappen voor juist en geldig wordt gehouden.
Een tijd geleden was er nogal wat kritische publiciteit over de Universiteit van Tilburg die tienen gaf voor middelmatige scripties met politiek correcte conclusies.
Die kritiek richtte zich tegen de student die het stukje schreef en op de medewerker die hem beoordeelde, maar naar mijn mening in beide gevallen ten onrechte. Als de medewerker geweten had dat de hoogleraar zijn beoordeling in de prullenbak zou hebben gegooid was hij niet zo haastig geweest met zijn tien voor die scriptie. Als de jonge man in kwestie had geweten dat er in Tilburg wetenschappelijke eisen aan scripties worden gesteld dan had hij er wel een paar weken langer aan besteed en misschien de boeken ook gelezen die op zijn onderwerp betrekking hadden
Maar zo is de universiteit van Tilburg en zo zijn in wezen alle sociologische opleidingen in Nederland. Boekenlijsten worden gemaakt pour épater les bourgeois maar niemand leest wat er officieel gevraagd wordt, ook de docenten niet.
Het SCP beweerde ooit dat meer geld niet aantoonbaar meer rendement had opgeleverd in het onderwijs en bij de politie.
Het opmerkelijke was dat de conclusie wel juist was, dat meer geld naar iets gooien niet noodzakelijk meer rendement oplevert, maar dat die conclusie ook wel bereikt had kunnen worden zonder het onderzoek waarop die bewering steunde. Geen van de rapporten van het SCP is aanwijsbaar beter door de toegepaste sociologische kennis van de auteurs. Gewoon met HAVO of Atheneum zou zo ’n rapport net zo goed zijn geweest en het uitrekenen van de conclusies kan een kind van de basisschool.
Al die opleidingen sociologie zijn er en ze staan in de weg aan deugdelijk onderzoek naar problemen die de samenleving dwars zitten. Geen van de maatschappelijke problemen van de afgelopen eeuw zijn opgelost of zelfs maar behoorlijk in kaart gebracht met behulp van de sociologie. We doen met zijn allen alleen alsof.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in wetenschap en filosofie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s