Zwarte discriminatie.

Het gaat minder goed in de VS met het verdwijnen van de rassendiscriminatie dan eerder wel gedacht. De schuld daarvoor lijkt in hoofdzaak bij de Amerikaanse politie te worden gezocht die als een leger is bewapend en veel te hard zou optreden tegen gekleurde mensen.
Ik waag te betwijfelen of dat een juiste analyse is. In elk geval is het geen volledige. Ik kom nogal eens in Amerika, omdat een van mijn kinderen daar woont. Die heeft daar intussen op vier of vijf verschillende plaatsen gezeten en overal waren er geïntegreerde gekleurde mensen, die met hun buren verkeerden zonder dat mij opviel dat daarbij van discriminatie sprake was. In de plaats waar ze nu woont, in de buurt van Portland OR, wonen er nogal wat Mexicanen in de buurt, maar geen zwarten. In Chicago en Richmond, waar ze eerder woonde, had ze wel zwarte buren in hetzelfde appartementencomplex. Het probleem in Chicago was helemaal niet met die buren maar het uitgestrekte zwarte gettogebied, waar je doorheen moest als je van het centrum naar de westelijke tuinsteden wilde. Dat was een vreemde wereld die de mensen uit de rest van Chicago meden als de pest.
Het probleem met de zwarte getto’s in Amerika is dat het vreemde etniciteiten zijn, dat de mensen zich daar anders en met name veel crimineler en gewelddadiger gedragen dan in de rest van Amerika. Het vreemde is dat daar maar geen verandering in schijnt te komen, ofschoon nu al meer dan honderd jaar gewerkt wordt aan de integratie.

Het probleem is misschien wel in wezen hetzelfde als dat van Gaza en de West Bank. Zet twee vreemde gemeenschappen naast elkaar en je hebt een recept voor blijvend geweld en ongenoegen aan beide kanten.
Natuurlijk moet er wat worden gedaan aan de criminele toestanden in de getto’s maar dat moeten de bewoners zelf doen en niet de afgevaardigden van een andere cultuur. Die ene zwarte politiechef die ze na de rellen in Ferguson hebben benoemd, gaat daar niet bij helpen. Die is lid van het zelfde politiecorps en kan alleen optreden met hulp van zijn collega’s. En die vertegenwoordigen het blanke Amerika.
Wat mij ook significant lijkt te zijn is dat Ferguson pas de laatste paar decennia een zwart getto lijkt te zijn geworden. Voor die tijd was het een van de voorsteden van St Louis, waar de blanken naar toe waren getrokken om het geweld in de binnenstad te ontlopen. Zo snel gaan die dingen in de VS. Iedere generatie ontsnappen mensen aan het getto en gaan op in de reguliere samenleving, maar de getto’s blijven groeien en soms in onverwachte richtingen.
Wat tot nu toe gedaan is om het probleem van de zwarte gemeenschappen in de VS op te lossen is allemaal vergeefs gebleken. Ze moeten zich wat radicalers laten invallen in de VS en mijn idee zou zijn om een aparte staat te stichten voor de zwarten. Ongeveer zoals Lincoln had bedacht in Liberia, in West Afrika, maar dan in de VS zelf. Waarschijnlijk langs de grens met Mexico. Daar zouden ze dan een volledig zwarte infrastructuur kunnen opzetten zonder interferentie van de blanken en op hun eigen manier de problemen van de zwarte samenleving kunnen aanpakken.
Wie denkt dat die mensen elkaar dan uit zouden moorden onderschat denk ik de veerkracht die samenlevingen vertonen als je ze de gelegenheid geeft zich zelf te organiseren. Dat zal dan op manieren gebeuren die de blanke Amerikanen niet zullen goedkeuren, maar wel zo dat er een orde komt, waar men in de zwarte communities mee leven kan.
Het probleem ligt niet bij de individuele zwarten die hebben laten zien uitstekend te kunnen functioneren in de blanke samenleving, als ze maar eenmaal uit het getto zijn ontsnapt. Het probleem ligt bij de zwarte gemeenschappen die er een leefwijze op na houden die botst met de normen en waarden van de reguliere US of A.
Het is de interferentie van die twee ongelijksoortige gemeenschappen die de problemen veroorzaakt. Het is zinloos om daar schuldigen bij te zoeken. Vast stellen wie schuldig is geweest en wanneer in het verleden de verkeerde weg bewandeld is, gaat niet helpen bij het oplossen van de problemen van vandaag. Vast staat dat je het niet door moet laten gaan. Het probleem lost zich zelf niet op, dat is intussen wel gebleken.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, maatschappelijk. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s