Provinciaal bestuur.

Buitenhof is een aardig programma. Ze hebben een goede neus voor wie ze moeten uitnodigen en ook de combinaties van de genodigden leveren vaak verrassingen op. En het mooie is, je kunt die mensen hun gang laten gaan. Ze vertellen de interessantste dingen ook zonder dat iemand eerst moeilijke vragen stelt.
Ik herinner me een keer, toen waren er drie commissarissen van de koningin die hele uiteenlopende opvattingen bleken te hebben over wat zij zelf moesten verdienen en wat hun provincies hoorden te krijgen uit de publieke pot. Ook over wat ze mochten houden van het publieke geld dat min of meer toevallig bij ze was terecht gekomen. In Brabant en Limburg waren de energie bedrijven vroeger eigendom van de provincie, zodat die provincies van Nuon of Essent grote bedragen hebben gekregen toen hier de energiewereld fuseerde. In Zuid Holland zaten de energiebedrijven bij de steden en in Drenthe hadden ze geen eigen energiebedrijven, daar kregen ze de energie van buiten, uit Groningen, denk ik.
Alleen al om de reden dat provincies hun politieke en bestuurlijke opvattingen zo naadloos kunnen afstemmen op hun financiële positie en weinig begrip tonen voor de positie van andere provincies, is het duidelijk dat we van die archaïsmen af moeten. Niet omdat de regio’s van Plasterk nu perse beter zijn dan de bestaande provincies, maar vooral om eens van het soort mensen als Van de Donk af te kunnen en zo’n provinciaal bestuur in Brabant opnieuw te kunnen organiseren.
Een commissaris van de koningin die tonnen bijverdient, zoals Franssen, moet maar naar het bedrijfsleven, vind ik, vooral als hij meent daar iedereen recht bij in de ogen te kunnen kijken. Tachtig uur per week werkte hij, zei hij en voor die honderd tachtig duizend euro aan bijverdiensten hoefde hij eigenlijk soms maanden achter elkaar niets te doen. Dat er mensen waren die daar van opkeken vond hij schandelijk. Oké, denk je dan, het is een opvatting, maar populair maak je je overheid er niet mee.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s