De troonswisseling en andere nationale gebeurtenissen..

In de Volkskrant[1], die vanouds ook altijd een krant heeft willen zijn voor Zuid Nederland, stond een interview met Ralf Bodelier van Wereldpodium[2] over de herdenking op 4 mei.
Het thema is het betrekken van nieuwe Nederlanders bij nationale aangelegenheden. Bodelier is daarbij van de Job Cohen-lijn, zegt hij. Van 4 mei verwacht hij, als we geen nieuwe groepen aanboren, dat die dag op den duur verdwijnt.
In Tilburg en andere Zuid Nederlandse industriesteden, als Helmond bijvoorbeeld en Heerlen, heeft de 4 mei herdenking nooit erg geleefd. Men beschouwt daar de oorlog vooral als iets van Noord Nederland en zich zelf eigenlijk meer als een soort allochtoon avant la lettre.
Een dag als de inhuldiging van Willem Alexander op 30 april 2013 had in Tilburg niet dezelfde betekenis als in Amsterdam. Het beter betrekken van de zuidelijke en de nieuwe Nederlanders bij de deelname aan nationale gebeurtenissen is misschien niet zo’n slecht idee van Bodelier. Net als Tilburgers lijken allochtonen niet altijd zo geïnteresseerd bij wat er in het Nederland van de randstad gebeurt.
Wie op die 30 april bij de inhuldiging in de hoofdstad was, heeft daar op straat weinig allochtonen aan kunnen treffen en waarschijnlijk ook weinig Tilburgers, maar die laatsten zijn natuurlijk ook wat minder gemakkelijk herkenbaar.
Dat was niet omdat ze niet welkom zouden zijn geweest. Prinses Beatrix ging toen ze nog koningin was out of her way om de nieuwe en ook de zuidelijke Nederlanders ervan te overtuigen dat ze er wel bij hoorden.
Behalve Geert Wilders dan. Die blonde lok is geverfd. Hij is zowel het oude soort allochtoon uit het voormalige Nederlands Indië, als een bewoner van het donkere zuiden van ons land. Toch werd hij door de moeder van onze koning niet beschouwd als lid van een van minder bedeelden, waarvoor zij zich altijd zo heeft ingezet. Ik heb altijd gevonden dat zij dat nu juist beter wel had kunnen doen. Maar misschien doet haar zoon het nog.
Ik vond wel dat vanaf het moment dat zij de abdicatie tekende en de kroon afzette, er een soort ontspanning over haar kwam. Ik ben iemand van haar eigen generatie en herinner me haar optreden nog heel goed uit haar kindertijd in Canada en later in Soestdijk en Baarn, de vrolijkheid en onbezorgdheid zelve, net Amalia.
Vanaf de Lockheedaffaire, de ongeregeldheden bij haar huwelijk en haar eigen inhuldiging heb ik haar eigenlijk nooit meer zo onbezorgd gezien, tot na haar aftreden dan. Toen leek de zon weer door te breken en dat is eigenlijk het mooiste wat mij van die dag is bij gebleven. Zoals ik eerder zei, de koning heeft de plicht om gelukkig te zijn en nu haar missie is geslaagd en het Oranjehuis gered, lijkt ze dat met terugwerkende kracht weer te wezen.

[1] 2/5/13.
[2] Sinds juni 2007 is in Tilburg het Wereldpodium actief, een platform dat tot doel heeft mensen in Zuid-Nederland te betrekken bij internationale ontwikkelingen, bij wereld onderwerpen die ons nationaal raken. Het wil nationaal het debat aanzwengelen over mondiale verhoudingen. Het Wereldpodium richt zich meer in het bijzonder op Zuid-Nederland.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in allochtonen, Nederland, zo maar wat. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.