De organisatie van Europa moet op de schop.

President Trump en de media, hier in Europa en aan de overkant van de oceaan, leven op voet van oorlog. Trump kan niets zeggen of het wordt uit zijn verband gerukt en uitvergroot. De man kan simpelweg geen goed doen en de relaties tussen de VS en de rest van de wereld lijden er duidelijk onder.
Neem de uitspraak die hem wordt toegeschreven over Duitsland: bad, very bad. Het is onvoorstelbaar dat dit de opvatting van een Amerikaanse president zou weergeven. Duitsland is de belangrijkste bondgenoot van Amerika en de twee landen zijn over en weer van elkaar afhankelijk.
Hij kan zich terecht wel beklagen over de Duitse munt, de euro, die op een kunstmatige manier een lage koers houdt tegenover de dollar. Daardoor raakt de onderlinge handelsbalans van de twee landen volledig uit zijn evenwicht. Die euro is trouwens ook een ramp voor de zuidelijke lidstaten van de EU voor wie de munt, in tegenstelling tot Duitsland en Nederland, weer veel te duur is. Die zuidelijke landen exporteren praktisch niets meer, met name niet als het gaat om de armere regio’s uit die landen.
Ik vind het vreemd dat ze in Brussel over van alles en nog wat mee kunnen praten met de Europese naties maar dat men daar weigert om zich bezig te houden met het eigen gebrekkige functioneren.
Op de volgende terreinen neemt Brussel in Europa het voortouw of praat het mee:
Douanebeleid;
mededinging voor zover nodig om de interne markt te laten functioneren;
bescherming van visbestanden;
handelsbeleid;
monetair beleid (alleen voor lidstaten die de euro als munt hebben);
-interne markt, met uitzondering van niet-economische diensten van algemeen belang;
Visserijbeleid;
Landbouwbeleid;
Milieubeleid;
Vervoersbeleid;
Energiebeleid;
Consumentenbeschermingsbeleid;
Ontwikkelingssamenwerking;
Uitbreiding van de EU;
Onderzoeksbeleid waarbij het vooral gaat om onderzoeksprogramma’s;
Een deel van het sociaal beleid, waar het vooral gaat om de rechtspositie en de gezondheid van werknemers
Justitiële en politiële samenwerking, met name grensoverschrijdende zaken;
Asiel- en migratiebeleid;
Regionale ontwikkeling, dit gaat vooral om subsidieprogramma’s en de voorwaarden om daar voor in aanmerking te komen;
Humanitaire hulp;
Terrorismebeleid;
Alleen de cursief gedrukte beleidsterreinen maken een gecoördineerde aanpak nodig en dan nog kun je je afvragen of daar met 28 lidstaten tegelijk over zou moeten worden gepraat.
Het belangrijkste onderwerp, de economische stagnatie die nu al bijna tien jaar duurt krijgt geen gerichte aandacht. Het is overduidelijk dat de EU in drie regio’s verdeeld zou moeten worden die er tot op grote hoogte een eigen beleid op na horen te houden. Dat dit niet allang gebeurd is heeft vooral te maken met de aarzeling van Duitsland om zijn gewicht in de schaal te gooien. Men leeft daar nog steeds in de veronderstelling dat een land dat historisch voor zoveel ellende gezorgd heeft in Europa zich in politiek opzicht koest moet houden. Maar stil zitten en niets doen kan nog meer ellende opleveren, zoals de praktijk nu lijkt uit te wijzen.
Dat eigen beleid zal in elk geval op monetair terrein ontwikkeld moeten worden. De idee dat de euro ervoor zou zorgen dat de economieën van Duitsland en Griekenland naar elkaar toe zouden groeien is een misvatting gebleken en een dure. De maatregelen die de ECB genomen heeft zijn niet alleen duur geweest en in strijd met de eigen statuten, maar die hebben bovendien alleen voor een verlenging van de ellende gezorgd en niet voor een oplossing.
Er is er maar één en dat weet ook iedereen. Dat is een splitsing in drie economische en monetaire zones. Drie en niet twee, want landen als Spanje zijn intussen op de goede weg en daar hoort men een ander beleid te voeren dan op de Balkan, waar landen als Griekenland en Bulgarije economisch eerder met Arabische dan Europese landen te vergelijken zijn.
We moeten wat doen aan het probleem dat niet alleen Europa maar de hele wereld dwars zit, nl dat het potentieel meest productieve deel van de wereld nu al tien jaar stil staat en niet meer als motor dient voor de wereld economie.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, europa. Bookmark de permalink .

3 reacties op De organisatie van Europa moet op de schop.

 1. Ad zegt:

  “Alleen de cursief gedrukte beleidsterreinen maken een gecoördineerde aanpak nodig”
  Geen enkele dus? ik zie nl. niets cursief gedrukts.

 2. akasdorp zegt:

  Je hebt gelijk Ad, het programma cursiveert niet

 3. Ad zegt:

  Oh, maar je zou ze dan in aparte alinea’s of tekstblokjes kunnen zetten, of tussen haakjes of iets dergelijks?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.