Trump.

Met mensen aan wie je spontaan een hekel hebt moet je voorzichtiger zijn dan met mensen die je op het eerste gezicht al mag. Dat is een vorm van zelfbescherming. Veel Amerikanen – en Nederlanders trouwens ook – hebben een onbeheerste hekel aan Donald Trump. Dan hoor je juist twee keer na te denken voor je iets negatiefs over die man zegt of schrijft.
Zo was dat indertijd met Nixon ook. Die man kon geen goed doen. Watergate was een reëel schandaal. Het was een inbraak in het hoofdkwartier van de democraten om illegaal informatie te verkrijgen die in de verkiezingen tegen ze gebruikt kon worden. Er is ook nog iets geweest met donaties voor de verkiezingen die via het buitenland liepen. Dus brandschoon was Nixon niet. Maar dat was helemaal aan het einde van zijn carrière en die hekel was er van het begin af aan. En toch, als je een lijst maakt van de Amerikaanse presidenten van na de tweede wereldoorlog aan de hand van hun prestaties, dan scoort Nixon als een van de besten. Daar heeft hij nooit de credit voor gekregen die hem toekwam.
Ik ben bang dat het nu met Trump net zo gaat. Alles wat hij in de ogen van de pers verkeerd doet wordt opgeblazen. Ook als hij de NATO leden hier in Europa terechte verwijten maakt dat ze hun verplichtingen niet nakomen wordt dat niet aan de 23 leden verweten die in gebreke blijven, maar dan krijgt Trump het voor zijn kiezen dat hij zulke dingen niet wat beleefder zeggen kan. Ik hoorde een van aanwezige ministers of presidenten zeggen dat ze bij hem nu gestopt waren met bezuinigingen op het defensiebudget en een ander dat een plotselinge verhoging geen zin heeft als je geen goede plannen hebt hoe het extra geld te spenderen. Maar dat zijn geen van beide valide argumenten. Je kunt nu geld reserveren om dat in volgende jaren uit te geven als de plannen er wel zijn. En stoppen met verdere bezuinigingen is onvoldoende. Die twee percent is een vaste afspraak en wie minder voor de NATO reserveert, handelt in strijd met zijn verdragsverplichtingen. Trump heeft dus gelijk, maar ook al had hij dat niet, dan was er geen reden geweest om minder beleefd tegenover hem te zijn dat tegen zijn voorganger Obama. Dat was wel een aardige man met een innemend gezin, maar dat horen de kwaliteiten niet te zijn waarop een president beoordeeld wordt. Beleefdheid tegenover je machtigste bondgenoot is niet alleen verstandig, maar ook welgemanierd.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, politiek. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s