Rusland en de NATO.

Drie jaar geleden veroverde Rusland de Krim en daarna steunde het een opstand in de Oost Oekraïne, wat samen een soort mini koude oorlog met het westen heeft veroorzaakt.
De sancties die een gevolg waren hebben Rusland veel schade berokkend, maar per saldo toch minder schade dan het inzakken van de prijzen voor olie en gas. Militair hebben ze geen veranderingen teweeg gebracht. Rusland steunt nog steeds de opstandelingen die over meer en betere oorlogsvoorraden blijken te beschikken dan de Oekraïense regering.
De NAVO had al een paar jaar eerder moeten besluiten orde op zaken te stellen en heeft dat niet gedaan. Niet orde op zaken in de Oekraïne, want dat is geen bondgenoot, maar orde op zaken in het bondgenootschap zelf. De Oekraïne is niet het enige Europese land dat aan Rusland grenst en een aantal ervan zijn wel leden van de NAVO. Die leden moeten we tegen Rusland kunnen verdedigen en bij de tegenwoordige stand van de bewapening in Europa kunnen we dat niet. We zijn daarvoor afhankelijk van Amerika en dat is te ver weg.
We hadden moeten besluiten om de NAVO te beperken tot westerse landen en het budget voor bewapening moeten verhogen van 2 tot 4% van BNP. Dat is nog steeds minder dan de VS, maar het zou het Europese deel van de NAVO op termijn een bewapening hebben gegeven die tegen die van Rusland opgewassen is. Niet met de bedoeling om oorlog te gaan voeren, integendeel. Si vis pacem para bellum. Een beter uitgeruste NATO zou Rusland afhouden van aanvallen op de Baltische landen en op Polen. Het zou überhaupt de onderhandelingen met Rusland gemakkelijker maken. Bovendien hebben we dat land straks nodig voor gezamenlijke effectieve acties tegen het moslim terrorisme in het Midden Oosten en elders in de wereld.
Het mooie van een nieuwe bewapening en een uitbreiding van de Europese troepenmacht is dat het een benodigde economische stimulans zou geven. Wie de economische geschiedenis van de VS bekijkt ziet dat daar de crisis van 1929 pas is opgelost toen men zich herbewapende om weerwoord te kunnen bieden aan Hitler Duitsland. Iets dergelijks zou nu een godsend betekenen voor de zuidelijke Europese landen, die hard toe zijn aan een economische opleving.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in Amerika, europa, Rusland. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s