Bezuinigen.

Als op de overheidsuitgaven moet worden bezuinigd betekent dat meestal minder ambtenaren. Welke ambtenaren wel en welke niet is een onderwerp waar eigenlijk nooit over gediscussieerd wordt. Men doet impliciet of dat allemaal een pot nat is en dat is het niet.
Er zijn nogal wat ambtenaren aan het werk bij de overheid van wie de toegevoegde waarde gering is, maar er zijn er ook die absoluut niet gemist kunnen worden. Eigenlijk is het duidelijk dat ambtenaren pas ontslagen zouden moeten worden als we eerst een goed inzicht hadden wat de positieve en negatieve gevolgen daarvan zouden zijn. Termen als bezuinigen zijn veel te abstract om als basis voor beleidsbeslissingen te kunnen worden gebruikt.
Ik zou er voorstander van zijn als het hele onderwerp bezuiniging eens op de helling zou gaan. Belastingverhogingen, om maar een voorbeeld te noemen, zijn geen bezuinigingen. Wanneer een uitgave wordt geschrapt is dat ook geen bezuiniging, wanneer dat op termijn van een of twee jaar tot hogere uitgaven op een andere plek in het budget leidt.
Waarom beginnen we nu niet om een onomstreden knappe man, te vragen hoe een wetenschappelijk opleiding bezuiniging eruit zou horen te zien? Als hij dan daar advies over uitbrengt kunnen we zo’n studie optuigen en over een paar jaar met de afgestudeerden van die nieuwe studierichting een goed plan maken hoe op wat langere termijn op de overheidsuitgaven bezuinigd kan worden, maar dan goed.

Dan kunnen we overbodige uitgaven schrappen en productieve uitgaven verhogen, waardoor de economie kan aantrekken in plaats van verder in te zakken, zoals dat de laatste jaren in Griekenland is gebeurd.
De vraag is hoe je die knappe man uitzoekt. Ambtenaren moet je zo iets niet vragen, die hebben een te direct belang, maar misschien een wis- en natuurkundige aan een technische universiteit, die een succes geweest ia als rector magnificus..

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in overheid. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s