Nieuwe leningen voor Griekenland.

Waarschijnlijk gaan we binnenkort weer akkoord met nieuwe leningen voor Griekenland en dat zouden we niet moeten doen.
Dat de Eurozone best zonder Griekenland kan was ook toen we dat voor het eerste deden al geen echt nieuws. Wat nieuw was, is dat een Brusselse commissaris dat vijf jaar geleden openlijk zei, terwijl eerder alle autoriteiten hun mond gehouden hadden over het onvermijdelijk faillissement van dat land[1].
Ik heb het niet opgezocht maar denk dat het in 2009 was dat het Engelse weekblad The Economist heeft uitgelegd waarom dat faillissement onvermijdelijk was. Dat men in Europa al die tijd heeft gedaan alsof het anders was komt omdat men bang is voor het domino-effect. In de politiek en de economie is een constatering niet louter een feitelijke kwestie maar heeft het gevolgen, vaak heel andere gevolgen dan de spreker heeft gewild. Dat is de reden waarom politici en bestuurders altijd zo voorzichtig zijn met wat ze zeggen. Waarom ze met name andere dingen zeggen dan ze werkelijk menen en daarom een welverdiende reputatie hebben van onbetrouwbaarheid.
Het zwijgen over het op handen faillissement van Griekenland hoeft nu niet meer omdat de andere Eurolanden, die in de gevarenzone verkeerden, intussen redelijk orde op zaken hebben gesteld en de markten wat tot bedaren lijken te zijn gekomen.
Griekenland houdt er een leger op na dat het zich eigenlijk niet kan permitteren en een overheid die corrupt is als in een derdewereldland. We zijn daar de afgelopen jaren uitvoerig over voorgelicht. Wat voor Griekenland geldt, geldt grosso modo voor andere ex-Turkse gebieden in dat deel van de wereld. Er is er welgeteld geen een met een fatsoenlijke overheid. Het vreemde is dat dit misschien nog het minste geldt voor Turkije zelf. Dat is waarschijnlijk te danken aan de rigoureuze manier waarop Moestafa Kemal Ataturk een eeuw geleden de overgebleven romp van het Ottomaanse rijk heeft gemoderniseerd. Misschien vooral ook door de verering die men voor deze man in Turkije heeft behouden. Nog steeds kun je bij oudere Turken, ook hier in Nederland, een portret van Ataturk aan de muur zien hangen Zelfs de beruchte maar bekwame Erdogan veroorlooft zich nog steeds geen openlijke kritiek op zijn grote voorganger als leider van het Turkse volk.
Wel is het hem gelukt met behulp van dezelfde machtige kaste[2] die in Iran Chomeini aan de macht heeft geholpen de teugels in Turkije stevig in handen te krijgen. Erdogan lijkt erin geslaagd te zijn het leger als machtsfactor vrijwel uit te schakelen[3].
Tot de eeuwwisseling ongeveer was het leger de ultieme arbiter in het land. De militairen garandeerden de seculiere grondwet en zetten islamistische[4] regeringen af als die zich niet aan de grondwet hielden. De schijnprocessen van de laatste jaren tegen hoge militairen en de toegenomen macht van de politie doen nu het ergste vrezen voor de toekomst van Turkije.
Het is te verwachten dat niet alleen het seculiere karakter van de staat maar ook de andere moderne verworvenheden daarmee op den duur verloren zullen gaan. Het is niet waarschijnlijk dat het Turkije beter zal gaan dan de andere vroegere Ottomaanse gebieden, als de straffe hand van Ataturk daar niet langer gevoeld wordt.

[1] Griekenland gaat nooit uit eigen beweging de eurozone verlaten, omdat het voor de financiering van zijn leger en overheid van Europa afhankelijk is. Na een faillissement is het uit de eurozone stappen maar één van de vele gevolgen. Dan is Griekenland als machtsfactor uitgespeeld en zullen alle verhoudingen in dat deel van Europa anders komen te liggen.
[2] De kooplui en ambachtslieden uit de Kasbah.
[3] De hogere officieren zijn westers opgeleid in de seculiere traditie van Ataturk. De lagere officieren en soldaten zijn islamistisch en beïnvloedbaar door Erdogan ’s partij.
[4] Onder islamistisch hier te verstaan een letterlijk aanvaarding van de leer van Mohammed en een afwijzing van de scheiding tussen geloof en overheid.

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa, geld en economie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.