EU diplomatie.

Alexander Pechtold schreef In de Volkskrant[1] een artikel over EU diplomatie. Hij deed dat samen met een mevrouw Schaake[2] en dat is iemand die U misschien niet kent, maar Marietje Schaake vertegenwoordigt de Nederlandse kiezers en D’66 in het Europese Parlement.
Het pleidooi in de Volkskrant betrof de vervanging van de ambassades van alle lidstaten van de EU door één gemeenschappelijke Europese ambassade per accreditering.
Als hun verhaal U interesseert moet U het zelf maar lezen. Ik heb er een paar opmerkingen over, maar ga het hier niet herhalen.
Voor zover het de stelling betreft dat Nederlandse ambassades in een groot aantal landen niet nodig zijn en dat consulaten in belangrijke plaatsen dienstiger zijn, daar is iedereen het wel mee eens, denk ik. We laten veel ambassades bestaan uit een soort beleefdheid, maar veel nut hebben de meeste niet. Inderdaad, visa en paspoortverlengingen kunnen net zo goed via consulaten lopen en hetzelfde geldt voor het maken van rapportages voor onze overheid, als we die al nodig hebben.
De vertegenwoordigingen in Washington, Brussel, Berlijn, Londen en Parijs zijn nuttig, al was het alleen maar omdat de communicatie met zulke belangrijke bondgenoten bij goede diplomaten in betere handen is dan bij de gemiddelde minister. Goede diplomaten hebben we niet zo veel, maar toch genoeg voor een handvol belangrijke ambassades. Er valt zoveel te regelen met dit soort landen dat een eigen goed geoutilleerde uitkijkpost de moeite waard is.
Van een Euro ambassade in Washington zouden we alleen maar last hebben. Onze politiek tegenover de VS is een heel andere dan die van België of Frankrijk en de relatie met Washington is voor ons belangrijker dan die met de EU. De idee om deze en andere belangrijke vertegenwoordigingen te vervangen door een enkele Europese is dus niet een erg heldere of voor de hand liggende gedachte. Zij is wel typerend voor de opvattingen van het soort mensen dat voor ons in het Brussels/Straatsburger parlement zit. In het algemeen zijn dat idealisten die van de werkelijkheid maar een vaag en abstract begrip hebben. Pechtold staat in vergelijking met zijn collega in Brussel zeker meer met beide benen op de grond, maar misschien dacht hij ‘Europa goed, Rutte fout’ of: hiermee kunnen we minister Rosenthal in de wielen rijden, zonder gevaar te lopen dat zoiets als die gemeenschappelijke ambassade van de EU in Washington ook werkelijkheid gaat worden.
Dat één ambassade van de EU goedkoper zou zijn is wel juist, maar helemaal geen ambassade van de EU is nog goedkoper en een stuk efficiënter. Hoe zou zo’n vertegenwoordiger de uiteenlopende interesses van 28 verschillende lidstaten tegelijk kunnen behartigen zonder iedere dag in belangentegenstellingen terecht te komen? Daar moet je toch niet aan denken? Mevrouw Ashton is de reizende ambassadeur voor de EU en meer heeft de Brusselse bureaucratie niet nodig. Dat zij zelf weer ambassadeurs onder zich zou krijgen lijkt een tijd- en geldverspilling op megaschaal.
Het is goed dat we van Schaake vernomen hebben dat er intussen al 3750 diplomaten in dienst zijn genomen. Dat lijkt zo op het eerste gezicht een kostenpost van 400 miljoen euro waar nu op een simpele manier op bezuinigd kan worden.
U weet misschien dat ik ook voorstander ben van het afschaffen van de Commissie en van het Europees Parlement, omdat we het qua bestuur heel goed af zouden kunnen met de Raden van Regeringsleiders en Ministers. In plaats van de Commissie zouden we, zoals ik het zie, voor een aantal Europese problemen organisaties moeten hebben met een gerichte taakomschrijving en een eigen budget, dat door de regeringsleiders van de lidstaten zou worden vastgesteld en door hun parlementen goedgekeurd. De ECB in Frankfurt is zo’n doelorganisatie en het Hof in Luxemburg is een andere. Hoeveel we er nodig hebben hangt van het aantal en de urgentie van de problemen af, maar zeker geen 28.
Ook is het helemaal niet nodig dat ze allemaal in Brussel zouden worden gevestigd. Integendeel, hoe groter zo’n Brussels agglomeraat van instellingen hoe meer tijd en energie men daar aan zich zelf besteedt. Als alle Brusselse tijd van de laatste twintig jaar aan de Europese problemen waren besteed in plaats van aan een grondwet, de rechten van het parlement, de samenstelling van de commissie en de bevoegdheden over en weer, dan hadden we nu een Europese vennootschaps- en inkomstenbelasting gehad. Dan hadden we Europese regels gehad voor het toezicht op banken en voor de omvang en de toegestane werkzaamheden van banken. Dan was het civiele en het handelsrecht intussen Europees gecoördineerd net als stukken van het strafrecht. Allemaal nuttige en dringende zaken. Veel nuttiger en veel dringender dan het budgetrecht van een parlement dat er beter niet zou kunnen zijn.
Mevrouw Schaake veronderstelt dat een Europese ambassadeur aan een koopman in Shanghai het hele Europese plaatje zou kunnen laten zien in plaats van dat de laatste zijn informatie bij 28 verschillende ambassadeurs zou moeten gaan halen. Schaake vergist zich. Ambassadeurs ontvangen geen kooplui, daar zijn ze veel te deftig voor. Consuls doen dat wel. Ambassadeurs praten alleen met collega’s en hele hoge functionarissen van de regering waarbij ze zijn geaccrediteerd. Bovendien zou zo’n Europese ambassadeur in Beijing niet in staat zijn tegelijk nuttige informatie over Italië en Letland te geven al was het alleen maar omdat hij niet tegelijk Italiaans en Lets zou kunnen spreken. Ook geen Chinees trouwens, maar wel Frans en Engels, wat die koopman dan weer niet verstaat.
Het hele idee is een nutteloze fantasie. De laatste jaren hebben we er niet meer over gehoord en misschien is het intussen al een stille dood gestorven.
[1] 23/11/11
[2] Maria Renske Schaake is een Nederlandse politica. Sinds juli 2009 is zij namens Democraten ‘66 en binnen de Partij van de Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa lid van het Europees Parlement.( Wikipedia )

Advertenties

Over akasdorp

gepensioneerd advocaat
Dit bericht werd geplaatst in europa, onzin. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s